TRAŽE NOVI NAZIV PRELAZA: Otvaranje punkta Donji Svilaj kod Odžaka izazvao revolt Srba povratnika u tom kraju

V. BLAGOJEVIĆ

30. 10. 2021. u 07:13

NOVI granični prelaz i most preko reke Save koji povezuju BiH i Hrvatsku kod Odžaka u Federaciji BiH pušteni su u saobraćaj 30. septembra ove godine.

ТРАЖЕ НОВИ НАЗИВ ПРЕЛАЗА: Отварање пункта Доњи Свилај кoд Oџaкa изaзвao рeвoлт Србa пoврaтникa у том крају

Granični prelaz Donji Svilaj, Foto V. Blagojević

Nije prošlo ni mesec dana od početka rada graničnog prelaza Donji Svilaj, a već su se pojavili problemi. Naime, predstavnici Srba iz Novog Grada pripremaju zahtev za ocenu ustavnosti naziva tog prelaza jer, tvrde, imaju za to uporište u katastarskim knjigama. Odbornik u SO Odžaka Damir Ivetić kaže da će pokrenuti ocenu ustavnosti naziva tog prelaza do 10. novembra ove godine.

- Advokati već pišu tužbu, jer kompletan granični prelaz, uz terminale i ostale objekte, nalazi se na katastarskoj opštini Novi Grad, sela sa srpskom većinom, i nema nikakvih dodirnih tačaka sa katastarskom opštinom Svilaj, u kojoj većinom žive Hrvati - rekao je Ivetić i dodao da naziv mosta neće osporavati.

Mesna zajednica Novi Grad je najveće srpsko povratničko mesto u Posavskom kantonu, gde trenutno živi oko 300 Srba.

- Tražimo bar dopunu naziva. Može se zvati i granični prelaz Svilaj - Novi Grad.

Upozoravali smo lokalne vlasti u Odžaku nekoliko puta na ove činjenice. Ne želimo da izazivamo nikakav revolt kod drugih, niti da osporavamo značaj graničnog prelaza, ali samo želimo da bude ispravljena ova nepravda prema srpskom narodu u Novom Gradu jer ovim činom pokušavaju da pokažu da ne postojimo - smatra Ivetić.

Uz novi granični prelaz predviđena je izgradnja dve industrijske zone na 150 hektara.

Damir Kovačević, Foto V. Blagojević

Zemlja se nalazi sa obe strane prelaza i pripada KO Novi Grad. Srbi povratnici očekuju da će od industrijske zone imati koristi. Kuća Snježane Pavić se nalazi uz sam granični prelaz.

- Mladi našeg sela nadaju se da će ovde naći posao i da neće morati ponovo odlaziti sa svojih ognjišta. Očekujemo da će se u industrijskoj zoni otvoriti brojne poslovne mogućnosti za zapošljavanje - nada se Pavićeva.

Damir Kovačević, predsednik MZ Novi Grad kaže da meštani ovog sela od prelaza očekuju mnogo.

- Čuli smo da će ovde biti izgrađena brojna skladišta, špedicije i drugi sadržaji. Tako da očekujem da će biti otvoreno mnogo radnih mesta za meštane. Ovaj most i prelaz, Novi Grad povezuje sa auto-putem Beograd - Zagreb i otvara nam mogućnosti bržeg kretanja prema tim gradovima i EU - zaključuje Kovačević.

Most izgrađen za pet godina

IZGRADNjA mosta započeta je 2016, a most Donji Svilaj sastavni je deo međunarodnog panevropskog putnog Koridora 5c, od Budimpešte, preko Osijeka i Sarajeva, do Ploča. Izgradnju je finansirala BiH sa 22.3 miliona evra, EU sa 24,5 miliona evra, kao i Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka sa 67 miliona evra.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)