UVLAČE I ŠMITA U OBRUČ OKO DODIKA: Sarajevski političari sve glasnije pozivaju da se kazni srpski član Predsedništva BiH

S. MIŠLJENOVIĆ

26. 10. 2021. u 07:00

IZ Sarajeva već danima traju napadi na srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, a zbog njegove najave da će Srpska vratiti nadležnosti u oblasti vojske, pravosuđa i prikupljanja poreza. A to je odgovor Republike Srpske na zakon o negiranju genocida koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko. Pritisci su pojačani i protestom: ispred sedišta OHR u Sarajevu u ponedeljak je od Kristijana Šmita, novog visokog predstavnika, zatraženo da radi svoj posao i da "disciplinuje političare".

УВЛАЧЕ И ШМИТА У ОБРУЧ ОКО ДОДИКА: Сарајевски политичари све гласније позивају да се казни српски члан Председништва БиХ

Dačić i Dodik juče u Banjaluci / Foto Srna

Istovremeno, Saša Magazinović, poslanik SDP u Parlamentu BiH, poručio je učesnicima međunarodne konferencije u Parizu da je BiH na korak do eskalacije sukoba zbog političara koji, između ostalog, koristi govor mržnje.

- NJegovo ime je Milorad Dodik i on je član Predsedništva BiH - rekao je Magazinović, i pozvao sve vlade zemalja da posvete pažnju Bosni i Hercegovini i daju podršku strogim sankcijama za "Dodika, čoveka koji destabilizuje BiH".

Iako je nakon poslednjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Dodika u Beogradu poručeno da dijalog u BiH može da počne ako se konačno reši problem korišćenja šuma i poljoprivrednog zemljšita, iz Sarajeva nema pozitivnog odgovora, već protesta i novih optužbi. U obruč koji stežu oko Dodika sarajevski političari pokušavaju da uvuku i Šmita, od koga uporno traže da sankcioniše Dodika. Uz to, podržavaju visokog predstavnika u nameri da se obrati u Parlamentu BiH, iako srpski parlamentarci odbijaju, jer za njih Šmit nije legitimno izabran.

Dodik na sve uzvraća da Republika Srpska ima snagu za samoodrživost, te da će Narodna skupština Srpske u narednim danima doneti odluke koje će joj vratiti ustavnu poziciju. Istakao je i da će predstavnici RS razgovarati sa bilo kim, osim sa Šmitom, jer "on nije visoki predstavnik":

- Dok god Šmit ili neko drugi ne bude imenovan u Savetu bezbednosti relevantnom rezolucijom, nema potrebe da Srpska prihvata imenovanje stranca koji bi ovde da donosi zakone bez legitimiteta. Mi smo tu jasni, to nije grubo. Grubo je ovo što oni rade. Mi u BiH imamo stalnu kumulaciju neizvršenih odluka i to se mora zaustaviti. Pre deset godina smo tražili raspravu o Sudu i Tužilaštvu, i šta se desilo - ništa. Sve prevare i blefovi.

On je podsetio da je Srpska tražila da se reguliše rad Ustavnog suda zakonom kakva je praksa i u svim zemljama:

- I šta smo dobili? Ustavni sud u kojem presuđuju tri stranca i dva muslimana, i donose odluke o tome da oduzmu zemljište i šume RS, a da istovremeno šume i zemljište na prostoru Federacije BiH i Brčkog ostanu njihovo vlasništvo.

Radomir Lukić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i najmlađi član pregovaračkog tima RS u Dejtonu, kaže za "Novosti" da su sankcije stranaca u BiH prema domaćim političarima prevaziđene i da ne mogu više da ispune svoju svrhu.

- Srbi se više sankcija ne plaše i ne znače im ništa. Uveren sam da bi Srbi u Srpskoj svaki pokušaj smene nekog političara doživeli kao rušenje izborne volje srpskog naroda. Usledio bi žestok protest naroda u RS. Sankcije koje su uvodili visoki predstavnici, takođe, nisu donele dobro nikome, osim što su pokazale da u BiH nema vladavine prava. Stranci treba da prestanu uzalud da ohrabruju Bošnjake koje predvodi Bakir Izetbegović. Oni neka gledaju sa strane šta se dešava, a mi ćemo se pre ili kasnije dogovoriti bez njihovog uplitanja.

On veruje da će Srbi na pravi način odgovoriti na pokušaj stezanja obruča oko Dodika:

- Podsećam mog kolegu sa studija Mirka Šarovića da ne maše smenama bilo koga, pa ni Dodika, i da to ne nagoveštava, jer onda proizlazi da on to traži. Nego treba da se odupre bilo kojoj smeni da se priseti da je i on bio smenjen, kao i ja, i da niko nikome ne treba da se sveti.

DAČIĆ: NIKAD NEĆU PRISTATI NA UKIDANJE SRPSKE

POVODOM 30 godina rada Narodne skupštine RS, u ponedeljak je u Banjaluci bio predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji se sastao sa Dodikom.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naše Vlada i Skupština ne prave razliku između Beograda i Banjaluke, Niša i Trebinja, jer je naš cilj prosperitet srpskog naroda gde god da živi - istakao je Dačić.

On je ponovio da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet BiH u kojoj je Republika Srpska sastavni deo:

- Kao pojedinac mogu reći da nikada neću pristati na ukidanje RS. Zagovornik sam mira i da svi problemi budu rešeni dogovorom. Nikakvog nasilja i nametanja rešenja ne sme biti, samo je važno poštovati Dejtonski mirovni sporazum.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)