EPARHIJA BANJALUČKA SPREMNA: Dolazak patrijarha Porfirija velika radost

S. M.

22. 10. 2021. u 12:54

NJEGOVA svetost patrijarh srpski Porfirije stiže danas u Banjaluku, gde će započeti dvodnevnu posetu Eparhiji banjalučkoj. Svečani doček NJegove svetosti biće upriličen u 16.30 časova u Hramu Svete Trojice u Banjaluci.

ЕПАРХИЈА БАЊАЛУЧКА СПРЕМНА: Долазак патријарха Порфирија велика радост

FOTO: Novosti

Patrijarh Porfirije će sutra zajedno sa NJegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Miloševac u blizini Prijedora.

Iz Eparhije banjalučke pozvali su vernike da dočekaju patrijarha Porfirija koji stiže u prvu zvaničnu posetu ovoj eparhiji, što je veliki blagoslov za sve.

- Ovaj dan je blagoslov za sve vernike, sveštenstvo i monaštvo Eparhije banjalučke - poručili su iz Eparhije, te apelovali na vernike da poštuju sve epidemiološke mera.

U pozivu vernicima, koji je uputio manastir Miloševac, navodi se da će Svetu arhijerejsku liturgija od 9.00 časova služiti patrijarh Porfirije sa dva episkopa, više sveštenomonaha, sveštenika i đakona.

- Svečanost je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru, kao i pokrivanja manastirskog konaka - navedeno je u pozivu.

Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Jefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske 1884/85/86. godine, u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gde je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.

Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine. Godine 2019. manastir je posetio i blaženopočivši patrijarh Irinej

- Dolazak patrijarha Porfirija u Banjaluku je velika radost za sve nas - izjavio je sveštenik Eparhije banjalučke Zoran Pajkanović.

Otac Zoran Pajkanović je naglasio da je patrijarhova poseta veoma značajna.

- Smatramo da patrijarh Porfirije nije slučajno patrijarh. Sve što se u crkvi čini verujemo da se čini blagodaću Duha Svetoga. Moramo da primetimo da je njegovo dosadašnje pastirstvovanje vrlo upečatljivo - naglasio je otac Zoran Pajkanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)