PATRIJARH PORFIRIJE STIŽE U BANJALUKU: Veliki blagoslov za sve vernike

S. M.

19. 10. 2021. u 10:32

NJEGOVA svetost patrijarh srpski Porfirije boraviće u petak i subotu, 22. i 23. oktobra, u poseti Eparhiji banjalučkoj, potvrđeno je iz Eparhije.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ СТИЖЕ У БАЊАЛУКУ: Велики благослов за све вернике

Patrijarha Porfirija u Istočnom Sarajevu dočekao veliki broj vernika, Foto Novosti

Svečani doček NJegove svetosti biće upriličen u petak, 22. oktobra, u 16.30 časova u Hramu Svete Trojice u Banjaluci.
 

U subotu, 23. oktobra, patrijarh Porfirije će zajedno sa NJegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Miloševac u blizini Prijedora.

Iz Eparhije banjalučke pozvali su vernike da dočekaju patrijarha Porfirija koji stiže u prvu zvaničnu poseti ovoj eparhiji, što je veliki blagoslov za sve.

- Ovaj dan je blagoslov za sve vernike, sveštenstvo i monaštvo Eparhije banjalučke - poručili su iz Eparhije, te apelovali na vernike da poštuju sve epidemiološke mere.

U pozivu vernicima, koji je uputio manastir Miloševac, navodi se da će Svetu arhijerejsku liturgija od 9.00 časova služiti patrijarh Porfirije sa dva episkopa, više sveštenomonaha, sveštenika i đakona.

- Svečanost je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru, kao i pokrivanja manastirskog konaka - navedeno je u pozivu.

Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Jefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske 1884/85/86. godine, u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gde je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.

Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine. Godine 2019. manastir je posetio i blaženopočivši patrijarh Irinej. 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)