DETE JE LJUBAV U VIDLJIVOM OBLIKU: U Modriči obeležena međunarodna dečija nedelja

V. Blagojević

07. 10. 2021. u 20:34

ZBOG epidemije korona virusa ovogodišnje manifestacije posvećene Dečijoj nedelji su internog su karaktera.

ДETE JE ЉУБAВ У ВИДЉИВOM OБЛИКУ: У Moдричи oбeлeжeнa мeђунaрoднa дeчиja нeдeљa

Foto V. Blagojević

Međutim, decu to nije sprečilo da budu kreativni i da kroz razne radionice i aktivnostima u okviru učionica obeleže međunarodnu Dečiju nedelju. Inače od 1989. godine obeležava se Dečija nedelja u prvoj sedmici oktobra utvrđeno je Međunarodnom konvencijom o pravima deteta.

Tim povodom obdanište Naša radost i Dnevni centar za decu sa posebnim potrebama posetili su prestavnici opštine, koji su se na kratko družili sa mališanima i upoznali se sa radom ovih ustanova.

-Iako su izostali izleti, priredbe za roditelje, ispisivanje poruka u centru grada, želimo da skrenu pažnju široj javnosti na osnovna dečija prava, zatim da se ukaže na značaj predškolskog obrazovanja i vaspitanja dece i da se u saradnji sa rodteljima ukaže na značaj porodice kao osnovnog stuba društva - istakao je Damir Stojanović direktor vrtića „Naša radost“ u Modriči.

Stojanović posebno naglašava napore koje ulažu zaposelni da se deca u vrtiću zaštite od mogućnosti zaraze virusom Kovid 19. Kako kaže zbog toga su smanje i aktivnosti vezane za Dečiju nedelju

- Deca traže zagrljaj, traže bliskost i pažnju i teško je u tolikoj fluktuaciji roditelja i dece eliminisati kontakte. Mi radimo što možemo i preduzimamo sve mere koje su propisane od strane Instituta za zdravlje. Pored svega imali smo slučaj tokom septembru da su tri grtupe dece bile u izolaciji, evo prošlo je i sada normalno radimo – konstatuje Stojanović.

Prestavnici opštine su posetili vrtić Naša radost i Dnevni centar i deci uručili poklone. Skromnim obeležavanjem Dečije nedelje želi se ukazati na potrebe i obavezu poštivanja deteta, te zaštite dečjih prava zagarantovanih Konvencijom o dječjim pravima.

- Stručan rad u obe ove ustanove koje smo posetili najbolje doprinsi ostvarivanju prava deteta. Imao porblem što je lista čekanja na prijem u vrtić velika, tako da moramao razmišljati i o proširenju kapaciteta kada je vrtić u pitanju. Poruka ove nedelje „Zajedno možemo sve“ je prava poruka koja se može u celost odnositi i na ans odrasle i zaista zajedno možemo mnogo toga – zaključuje Jovica Radulović načelnik opštine Modirča.

U Dnevom centru boravi 50 dece sa posebnim portebama, dok je u dva modrička vrtića smešteno 261 dete, raspoređeno u 11 vaspitnih grupa sa kojim radi 24 visokoobrazovana vaspitača. Ono što raduje i ali i brine, to je da na listi čekanja za smeštaj u vrtić nalazi se oko 100 dece.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!