GRADONAČELNIK POZIVA GRAĐANE NA PROTESTE: Nastavljaju se politička kriza i previranja u najvećem gradu Republike Srpske

O. MATAVULj

23. 09. 2021. u 07:13

SEDNICA Skupštine grada Banjaluka ni juče nije održana zbog nedolaska odbornika skupštinske većine, a gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP) najavio je da im, zbog nedolaska, neće isplatiti platu.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОЗИВА ГРАЂАНЕ НА ПРОТЕСТЕ: Настављају се политичка криза и превирања у највећем граду Републике Српске

BLOKADA Skupština bez odbornika većine, Foto A. Čavić

Stanivuković kaže da će zbog nastale blokade pozvati sve političke saborce, građane i nevladine organizacije da izađu na proteste na Trg Krajine kako bi "čuli šta se dešava".

- Ovakva Skupština nije dostojna najvećeg grada Republike Srpske. Došao sam na posao sa drugim odbornicima, a ostali nisu. Kao poslodavac, neću plaćati neradnike. Imate ljude koji su zakazali sednicu, na koju nisu došli - rekao je Stanivuković.

Dodao je da ovo nije prvi put da skupštinska većina opstruiše samu sebe, pitajući da li su to "nežne cica mace, da ih mora tetošiti".

- Zbog ove opstrukcije, na donošenje čeka 17 važnih regulacionih planova, a oko 80.000 do 90.000 građana čeka da se donesu za njih važne odluke koje su bile predviđene na ovoj sednici. Ne čeka samo Nacrt rebalansa budžeta, već su tu i regulacioni planovi. Iza tih planova se nalaze ljudi koji čekaju odluku Skupštine grada, glas odbornika - rekao je Stanivuković.

Naglasio je da u ovakvoj situaciji opozicija mora pokazati jedinstvo. Gradonačelnik je najavio da će zajedno sa svojim političkim partnerima i nevladinim organizacijama, na Trgu Krajine organizovati protest protiv ovakvog stanja u gradu. Objasnio je da će datum protesta naknadno biti određen.

POZIV Draško Stanivuković na KZS, Foto A. Čavić

 

Predsednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić (SNSD) za "Novosti", kaže da su danima pozivali gradonačelnika na razgovor i dijalog, a umesto toga su dobili pretnje.

- Protesti nisu rešenje problema i to nas neće poremetiti kada je u pitanju politički pravac kojim se krećemo. Ova politička kriza se može rešiti isključivo dijalogom. Ne bojimo se takvih pretnji. To je potez nekoga ko želi da se krije iza naroda - rekao je Ilić.

Naglaša da nema potrebe za takvim stvarima, već je potrebno da politički protivnici sednu i da razgovaraju.

- Gradonačelnik očigledno na to nije spreman ili ne želi da to uradi. Na sednicama kolegijuma govori jedno, a kada se upale kamere nešto potpuno drugo. Bilo kakve pretnje neće uroditi plodom i pozivam ga da se vrati u civilizacijske i demokratske okvire, bićemo spremni da razgovaramo - istakao je Ilić.

BEGIĆ UPUTIO IZVINjENjE

IVAN Begić, odbornik PDP, uputio je izvinjenje javnosti i odbornicima većine koje je nazvao "fašistima i umobolnicima".

- U žaru političkih trvenja dozvolio sam sebi da u afektu uputim neprimerene reči i izrazito pogrdne epitete. To je, s moje strane, bilo nerazumno, politički nekorektno i neprimereno, pogotovo zato što sam ranije i sam bio izložen takvim uvredama - naveo je Begić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024