AKCIJA SIPA KOD SREBRENIKA: Uhapšen Behudin Husić, osumnjičen za ubistva četvorice Srba

O. M.

14. 09. 2021. u 14:12

PRIPADNICI SIPA uhapsili su Behudina Husića na osnovu međunarodne poternice koju je za njim raspisao Okružni sud u Bijeljini, zbog učešća u ubistvu četvorice srpskih civila u selu Krušev Do kod Srebrenice 1996. godine.

АКЦИЈА СИПА КОД СРЕБРЕНИКА: Ухапшен Бехудин Хусић, осумњичен за убиства четворице Срба

FOTO: D.Pozderović

Husića su u Špionici kod Srebrenika uhapsili istražioci Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i sproveli ga na kriminalističku obradu.

- Jedno lice je uhapšeno po međunarodnoj poternici i nakon kriminalističke obrade biće predato u nadležnost Okružnog suda u Bijeljini. Po naredbi Opštinskog suda u Srebreniku u toku je pretres prostorija i pokretnih stvari koje koristi uhapšeni, zbog sumnje da je počinjeno krivično delo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija - saopštila je SIPA.

Za ubistvo četvorice Srba Husiću se sudilo 1996. godine zajedno sa Nedžadom Hasićem, koji je uhapšen prošle godine, te Ahmom Harbašom i Samirom Avdićem. Osuđeni su na ukupno 61 godinu zatvora. Nakon presude svi su postali nedostupni istražnim organima, pa je za njima raspisana poternica. Avdić je 2007. godine uhapšen u SAD i izručen je BiH i u ponovljenom postupku je osuđen na pet godina zatvora. Kaznu je izdržao u KPZ Bijeljina i Foča. Harbaša se sa porodicom nalazi u Luganu u Švajcarskoj, gde je zatražio azil. Iako je hapšen na osnovu poternice, nikada nije izručen u BiH. Hasić je živeo u ilegali više od 20 godina, sve do prošle godine kada je uhapšen i pritvoren. U pritvoru je proveo sedam meseci i pušten je na slobodu.

Svi se terete za ubistvo srpskih civila 2. maja 1996. godine u okolini Srebrenice kada su ubijeni Đorđe Petrović, Nikola Modraković, Momčilo Ristanović i Vlajko Zekić. Optuženi su svojevremeno tvrdili da su osuđeni u nepravednom postupku nakon što su pod prisilom, torturom i batinanjem potpisali priznanje zločina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri