NARODNA SKUPŠTINA RS ODBOR ZA USTAVANA PITANJA: Utvrđeni odgovori sudu u vezi sa neprimenjivanjem Inckovog zakona

S.M.

06. 09. 2021. u 20:21

ODBOR za ustavna pitanja Narodne skupštine RS utvrdio je odgovore Veću Ustavnog suda RS za zaštitu vitalnog interesa na navode iz zahteva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi s Odlukom o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS i Zakonom o dopuni Krivičnog zakonika RS, saopšteno je iz Narodne skupštine RS.

НАРОДНА СКУПШТИНА РС ОДБОР ЗА УСТАВАНА ПИТАЊА: Утврђени одговори суду у вези са непримењивањем Инцковог закона

Foto: Novosti

Odbor je utvrdio odgovore Veću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS na navode iz zahteva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Odlukom o prevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH  i Zakonom o neprimenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Veću naroda Republike Srpske je 6. augusta 2021. godine inicirao proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa, smatrajući da se predmetnim odlukama i zakonima ugrožava vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

U odgovoru Odbora za ustavna pitanja ističe se da zahtevi Kluba Bošnjaka u Veću naroda RS, kojim se osporavaju predmetni akti Narodne skupštine RS e, nisu utemeljeni na Ustavu Republike Srpske, tj. da u ovim predmetima nije povređen vitalni nacionalni interes niti jednog konstitutivnog naroda, kako je to definisano Amandmanom LXXVII kojim je dopunjen član 70. Ustava Republike Srpske.

Predmetni akti Narodne skupštine nemaju nacionalni predznak i podednako se odnose na sve građane, tj. ne sadrže odredbe kojima se diskriminišu ili favorizuju pripadnici bilo kojeg konstitutivnog naroda ili pripadnika naroda iz reda ostalih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024