SPOMENKO NA VEČNOJ STRAŽI OZRENA: Otkriven spomen-kip najmlađem vojniku Vojske RS

V. Blagojević

28. 08. 2021. u 17:52

SPOMENKU Gostiću, najmlađem borcu Vojske Republike Srpske koji je sa 14 godina poginuo u Jovićima kod Maglaja otkriven je danas, na Veliku Gospojinu, spomen kip u porti manastira Svetog Nikole u Petrovu.

СПОМЕНКО НА ВЕЧНОЈ СТРАЖИ ОЗРЕНА: Откривен спомен-кип најмлађем војнику Војске РС

Foto V. Blagojević

Spomenik je osveštao episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je poručio da je Gostić mučenik našeg vremena, zajedno sa još 30.000 Srba koji su postradali za Republiku Srpsku.

-Moram reći da postoji inicijativa da svi novopostradali sa prostora Eparhije zvorničko-tuzlanske, od balkanskih ratova do posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog, budu kanonizovani kao novomučenici. Spomenko je bio među najmlađima. Bio je primer kako se voli svoja zemlja. Za Republiku Srpsku je stradao ne dočekavši ostvarenje svojih ideala. - istakao je nakon osvećenja spomenika episkop Fotije.

Foto V. Blagojević

On je ukazao i na potrebu sabornosti i jedinstvo Srba, pogotovo političkih lidera, kako bi išli putem mudrosti, na šta opominju kosti i žrtve stradalih za slobodu.

Spomen obeležje Spomenka Gostića otkrili su organizator projekta Mile Savić, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i odbornik u Skupštini grada Bijeljina Miloš Stanišić.

-Spomenko je na večnoj straži. Da pokrenem ove aktvnosti podstaklo me je ono što je radio pokojni Spomenka Gostić, kada je, iako i sam dete, pomogao na razne načine deci i ljudima ozrenskog kraja, Spomenko je bio mali dečak, a veliki čovek, velikog srca, koji je položio život da bi mi danas mogli živeti u miru i slobodi. - priča Savić koji je i autor dokumentarnog filma "Spomenko na večnoj straži" i knjige "Spomenko i Ozren".

- Ovo je nešto preveliko što je napravljeno i nemam reči šta da kažem, zahvaljujem se svima koji su ovo napravili, posebno gospodinu Miletu i načelnicima koji su pomogli. Spomenko živi i živeće večno u našim srcima.- rekao je Spomenkov polubrat po majci, Dragan Tripić.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković konstatovao je da Spomenkov spomen-kip ostaje na večnoj straži kao opomena budućim generacijama da nam se rat nikada ne ponovi.

-Spomenkova žrtva uči kako se voli otadžbina i da u njoj treba ostati bez obzira koliko je to teško. To je on kao najmlađi borac VRS pokazao svojim primerom, ostavši na Ozrenu iako je imao priliku da ode iz rata i skloni se u Francusku. Zbog toga ću pokrenuti inicijativu da se jedna ulica u Banja Luci zove po imenu Spomenka Gostića- obećao je Draško Stanivuković gradonačelnik Banja Luke.

Spomen-kip Spomenka Gostića rad je vajara Željka Aleksića iz Trebinja. Da podsetimo Spomenko Gostić je rođen 15. avgusta 1978. godine u Doboju, osnovnu školu pohađao je u Maglaju, ali je zbog rata nije uspeo završiti.

Njegov mladi i kratki život je tragedija, jer mu je u aprilu 1992.godine umrla majka Milena, da bi u septembru iste godine od muslimaskog granatiranja sela poginula i baka. Gostić se prijavljuje u Vojsku Republike Srpske, gde je u početku bio kurir, da bi potom bio prebačen na dostavljanje hrane borcima na prvim linijama fronta, kada je dva puta ranjavan. U ofanzivi muslimanskih snaga na planinu Ozren u selu Jovići pet vojnika je poginulo početkom marta 1993.godine. Tada je i Gostić teško ranjen. Umro je od posledica ranjavanja 20. marta 1993. godine u svom selu, gde je i sahranjen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)