LEČENJE SPREČILO DOLAZAK BRANIOCA: Osnovni sud u Banjaluci odložio izjašnjenje o krivici ministra Lukača

O. MATAVULj

18. 08. 2021. u 07:13

OSNOVNI sud u Banjaluci odložio je ročište za izjašnjenje o krivici ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača po optužnici za ugrožavanje sigurnosti i nanošenja telesnih povreda bivšem narodnom poslaniku, a sada gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću.

ЛЕЧЕЊЕ СПРЕЧИЛО ДОЛАЗАК БРАНИОЦА: Основни суд у Бањалуци одложио изјашњење о кривици министра Лукача

Foto Skrinšot

U sudu navode da je ročište odloženo na zahtev Lukačevog branioca, advokata Jovana Čizmovića, koji nije mogao da prisustvuje ročištu.

- Advokat je tražio odlaganje, jer zbog zdravstvene rehabilitacije u inostranstvu ne može prisustvovati ročištu - navode u banjalučkom Osnovnom sudu, dodajući da je novo ročište zakazano za 23. septembar.

Optužnicom Lukač se tereti da je u sali NS RS udario Stanivukovića u lice, tokom prenosa uživo na RTRS i BN televiziji. Sve se odigralo 23. decembra 2019. tokom Posebne sednice NS RS na kojoj se raspravljalo o Programu reformi BiH.

- Oštećeni Stanivuković je predsedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću dao zastavice sa oznakom NATO-a, koje je premijer polomio i bacio na pod. Nakon toga Lukač je Stanivukoviću uputio ozbiljnu pretnju da će mu naneti zlo i pretećim tonom mu se obratio rečima: "I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako... inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile danas - navodi se u optužnici.

Draško Stanivuković, Foto Arhiva

Dodaje se da je to kod Stanivukovića izazvalo osećaj ugroženosti i straha za sopstveni život. Nakon toga Lukač je više puta sa govornice pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

- Kada mu je oštećeni prišao optuženi mu je uputio reči: "Još jednom, još jednom majmune", nakon čega ga je šakom desne ruke udario u lice, i naneo mu telesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne - navodi se u optužnici.

Za krivično delo za koje se Lukač tereti zakonom se može izreći kazna do dve godine zatvora.

OBUSTAVA ZBOG ZASTARELOSTI

DRAGANU Lukaču u Osnovnom sudu u Banjaluci ranije je suđeno za nanošenje telesnih povreda Dejanu Spasojeviću, koji se istom optužnicom teretio za ugrožavanje sigurnosti Marijane Lukač, ministrove supruge. Sve se odigralo u avgustu 2013, suđenje je počelo u decembru 2016. i postupak je, nakon tri odlaganja, obustavljen zbog apsolutne zastarelosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna