DRŽAVNA PREDUZEĆA POD LUPOM! Šta stoji u Vladinom programu fiskalne konsolidacije Republike Srpske

S. M.

16. 08. 2021. u 08:12

U SKLOPU programa fiskalne konsolidacije do 2023. godine Vlada RS planira formiranje Centralne jedinice za finansijski nadzor javnih preduzeća, s ciljem praćenja njihove efikasnosti.

ДРЖАВНА ПРЕДУЗЕЋА ПОД ЛУПОМ! Шта стоји у Владином програму фискалне консолидације Републике Српске

Železnice RS / Foto O. Matavulj

Kako pojašnjavaju iz Vlade, jedinica će pratiti ne samo stanje finansija, već i rad, efikasnost, broj zaposlenih, udeo plata u izdacima i druge parametre preduzeća u pitanju.

Inače, nedavno, na sednici Narodne skupštine RS, odgovarajući na poslaničko pitanje poslanice Jelene Trivić, člana PDP, iz Vlade su naveli da je ukupan dug javnih preduzeća RS oko dve milijarde maraka.

Dalje iz Vlade su dodali da, prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS i podacima koje dostavljaju javne zdravstvene ustanove, ukupna dugovanja u zdravstvenom sistemu Srpske na kraju prošle godine iznosila su 1,078 milijardi KM.

- Dug javnih preduzeća, kao deo ukupnog duga Republike Srpske, prema preliminarnim podacima na kraju 2020. godine, iznosio je 982,5 miliona KM - kažu u Vladi RS.

Iz Ministarstva finansija RS su pojasnili da od tog duga, dug javnih preduzeća kojima upravlja Vlada iznosi 955,7 miliona KM.

Prema podacima koji su dostavljeni poslanici Trivić, najviše duguju "Autoputevi RS" i to 493,3 miliona KM, sledi ih "Elektroprivreda RS" sa 291,9 miliona KM, zatim "Železnice RS" sa 102,2 miliona KM, dok "Putevi RS" duguju 68,3 miliona KM...

Ekonomski analitičari kažu da je najveći problem kod javnih preduzeća taj što su to postale adrese za političko zapošljavanje.

STRANKE IZVLAČE NOVAC

JAVNA preduzeća pored toga što služe strankama da izvlače novac u dosta slučajave funkcionišu i kao socijalne ustanove gde se ljudi zapošljavaju kako bi se omogućilo što više glasova partijama, a ne gleda se da li se može obezbediti novac za plate. Onda se ide u kredite i kasni se sa uplatama poreza i gomilaju se dugovi, ističu ekonomski analitičari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!