PIJAN PREGAZIO PEŠAKE: Nemanja Petrović (26) iz Teslića osuđen na četiri godine zatvora zbog smrti braće Gačić

O. MATAVULj

16. 08. 2021. u 06:08

NEMANjA Petrović (26) iz Teslića osuđen u Okružnom sudu u Doboju na četiri godine zatvora jer je pijan automobilom BMV udario i usmrtio pešake, braću Savu (73) i Branka Gačića (64) u selu Osivica kod Teslića.

ПИЈАН ПРЕГАЗИО ПЕШАКЕ: Немања Петровић (26) из Теслића осуђен на четири године затвора због смрти браће Гачић

Okružni sud Doboj / Foto O. Matavulj

Petrović je oglašen krivim za krivično delo ugrožavanje javnog saobraćaja. Osim zatvora izrečena mu je i kazna oduzimanja vozačke dozvole u trajanju od dve godine.

Nesreća se dogodila 16. septembra 2018. godine u 8.20 na regionalnom putu Teslić - Čečava. U presudi se navodi da se Petrović nije pridržavao saobraćajnih propisa i da je vozio u stanju lakog pijanstva sa 1,19 promila alkohola u krvi, usled čega nije bio sposoban da bezbedno upravlja automobilom. U trenutku nesreće kretao se prema Čečavi brzinom od 80,8 kilometara na sat, na delu puta na kojem je brzina ograničena do 80 kilometara.

- Prilikom ulaska u krivinu ulevo optuženi nije držao vozilo bliže desnoj ivici kolovoza, usled čega je desnim točkom sišao na bankinu i izgubio kontrolu nad automobilom. Potom je prednjom desnom stranom BMV udario u pešake Savu i Branka Gačića, koji su se u istom smeru kretali uz desnu stranu kolovoza - navodi se u presudi.

Od siline udara Savo je na mestu ostao mrtav, dok je Branko nakon nesreće sa teškim povredama prevezen u UKC RS. Nažalost, i pored svih napora lekara izgubio je bitku za život i podlegao šest dana kasnije.

Prema nezvaničnim informacijama, Petrović je upravo tih dana kupio automobil kojim je izazvao nesreću.

U trenutku udara s njim u vozilu je bio njegov otac Dragan Petrović, koji je u iskazu iz istrage naveo da su išli na izletište "Eko-oaza", gde su planirali da počaste prijatelje povodom kupovine vozila. Ispričao je da se u krivini vozilo zanelo i naletelo na pešake koje Nemanja nije mogao da izbegne. Tvrdio je i da njegov sin prethodnu noć izlazio u grad, i da mu ne bi dozvolio da vozi da je znao da je još bio pod uticajem alkohola.

OŠTEĆENI NA PARNICI

PRESUDOM Petrović je dužan da plati troškove sudskog postuka u iznosu od 3.444 KM, kao i sudski paušal od 150 KM. Porodica stradale braće Gaćić se sa imovinskopravnim zahtevom upućuje na parnicu. Presuda nije pravosnažna i dozvoljeno je pravo žalbe Vrhovnom sudu RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)