UKLONJEN "TRANSPORTER - SPOMENIK": Uslišen apel međunarodne zajednice i srpskih povratnika u federalnu opštinu Maglaj

Lj. ĐURIĆ

02. 08. 2021. u 08:12

NAKON višemesečnih apela srpskih povratnika u federalnu opštinu Maglaj i intervencije međunarodne zajednice, konačno je uklonjen "transporter - spomenik" na ulazu u povratničko srpsko naselje Krsno Polje, neposredno kraj regionalnog puta Maglaj - Zavidovići.

УКЛОЊЕН ТРАНСПОРТЕР - СПОМЕНИК: Услишен апел међународне заједнице и српских повратника у федералну општину Маглај

Uklanjanje "transportera - spomenika" na ulazu u Krsno Polje / Foto "Fejsbuk"

Lokalne vlasti Maglaja, koje predvodi SDP, za tu provokaciju okrivile su suparničku SDA, tvrdeći da su transporter VRS uništen u proteklom ratu dopremili sračunato da provociraju Srbe povratnike.

- U tom transporteru su poginula dva srpska vojnika i ovaj čin je uneo nemir među povratnike i traume porodicama izginulih mladića. Obratili smo se početkom marta lokalnim vlastima Maglaja, Zeničko-dobojskog kantona, ali i mnogim međunarodnim zvaničnicima da se neprimereno postavljeni, kako ga zagovornici ove ideje nazivaju, "istorijski spomenik", ukloni - kaže poverenik za MZ Krsno Polje i Bakotić Milenko Petković.

Dopremanje ratnog plena iz bošnjačkog naselja na ulazu u srpsko povratničko od strane misije OSCE, OHR, Delegacije EU u BiH i ambasada nekih zemalja, kojima su se srpski povratnici obratili, očigledno nije našlo na dobar prijem i odobravanje ni kod njih. Oni su se zajedničkim pismom obratili vlastima Maglaja, ocenivši da taj postupak nije u skladu sa "nastavkom izgradnje, međusobnog uvažavanja i razumevanja".

Lokalne vlasti su, ipak, nakon višemesečnog ubeđivanja i sastanaka sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, izrazili spremnost da organizuju izmeštanje transportera. Zauzvrat su tražili da stranci finansiraju nekoliko infrastrukturnih projekata i pomognu opštini, naglašavajući da su ti zahtevi u cilju međunacionalnog pomirenja i suživota Bošnjaka, Srba i Hrvata na području Opštine Maglaj.

Obećanje o izmeštanju su i realizovali, ali su potom usledili napadi opozicionog SDA na političke suparnike predvođene SDS, pa je čak zatražena i ostavka načelnika opštine Mirsada Mahmutagića.

Transporter je odvezen na nepoznatu lokaciju, a Srbi povratnici su odahnuli.

NEMAJU PROBLEMA SA KOMŠIJAMA

SRPSKI povratnici na područje maglajske opštine kažu da do sada nisu imali problema sa domicilnim Bošnjacima i da su sa njima u dobrim odnosima.

- Nemamo problema ni sa brojnom mudžahedinskom zajednicom u Bočinji, koja je formirana nakon završetka ratnog sukoba, mada su prema potpisanom sporazumu u Dejtonu mudžahedini morali da napuste BiH - kažu srpski povratnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!