PORODILJAMA PRIMANJA SIGURNIJA: Šta je na terenu pokazala izmena zakonske regulative koja štiti prava budućih majki

S. MIŠLJENOVIĆ

27. 07. 2021. u 08:12

ZA nešto više od 18 meseci primene nove zakonske regulative o dečjoj zaštiti, prava porodilja u Srpskoj su na terenu postala znatno zaštićenija i nema više straha kod budućih majki od otkaza, a što je, nažalost, bila praksa godinama unazad.

ПОРОДИЉАМА ПРИМАЊА СИГУРНИЈА: Шта је на терену показала измена законске регулативе која штити права будућих мајки

Foto "Novosti"

Zbog lične zarade poslodavci u RS su otpuštali trudnice jer su shvatali njihov odlazak na porodiljsko kao trošak.

Od kada je Vlada RS počela da refundira poslodavcima novac za plate radnica koje idu na porodiljsko imamo i sve manje vesti da se otpuštaju trudnice.

Od 1. janura 2020. godine novom zakonskom regulativom poslodavcima RS se refundira 100 odsto iznos bruto plate za radnicu koja je otišla na porodiljsko. Ranije se refundirao neto iznos plate, pa 80 odsto bruto iznosa.

- Inače, za ovu namenu godišnje se izdvaja 60 miliona maraka iz budžeta. Samo u prošloj godini plaćena je refundacija za oko 3.500 porodilja RS, a u poslednjih nekoliko godina primetan je porast prijava poslodavaca koji traže refundaciju - kaže za "Novosti" Nedeljko Jović, direktor JU Javnog fonda za dečiju zaštitu RS.

- Raduje nas činjenica sa terena da se uvećava broj zahteva poslodavaca za refundaciju novca za porodilje. Poslodavci moraju znati da imaju rok od šest meseci da popune zahtev i da uđu u sistem refundacije. Oni mogu već sedam dana nakon poroda radnice popuniti zahtev i ući u naš sistem i apelujem da tako i rade, a ne da čekaju poslednji mesec za prijavu - kaže Jović.

STAV Nedeljko Jović, Foto Semberijainfo

On kaže da su se potezi Vlade pokazali odlično, jer su buduće majke sada zaštićene od otkaza.

- Sada žene lakše odlaze na porodiljsko bolovanje jer ne moraju da se brinu o plati koja im je ista kao i kada rade. Pored toga ni posao im nije ugrožen i normalno se vraćaju na svoje radno mesto - ističe Jović.

Prema njegovim rečima, ažurnost poslodavaca oko popunjavanja zahteva je ključ kada će novac biti na njihovim računima.

- Uveli smo praksu da se sredstva za poslodavce širom RS puštaju svakih sedam do 10 dana, odnosno, to je tri do četiri puta mesečno - kaže Jović.

Radovan Pazurević, jedan od vlasnika i direktor firme "Sanino" DOO, iz Dervente, koja ima 829 zaposlenih a od toga je 695 žena, kaže za "Novosti" da je u ovoj firmi svaki mesec 30 žena na porodiljskom odsustvu i da mora istaći kako je veoma zadovoljan funkcionisanjem sistema refundacije novca poslodavcu.

- Bilo je u prošlosti nekih problema oko refundacije, ali sa novim zakonom to je sve promenjeno nabolje. Svesni smo kao poslodavci da je pandemija virusa korona i da ima mnogo oblasti u RS kojima je novac preko potreban, ali moram reći da evo već godinu i po koliko traje primena novog zakona isplate novca za porodilje nisu kasnile ni dan - kaže Pazurević.

ODSUSTVO DO 18 MESECI

U ZAKONU jasno stoji da žena ima pravo na porodiljsko odsustvo u trajanju od godinu dana neprekidno, a za blizance, treće i svako naredno dete u trajanju od 18 meseci neprekidno.

Za vreme korišćenja porodiljskog odsustva žena ima pravo na naknadu plate u visini prosečne plate koju je ostvarila u toku poslednjih 12 meseci pre počinjanja porodiljskog odsustva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)