SVE JE OTIŠLO ZA SAT: U Modriči nevreme uništilo kukuruz, voće i povrće (FOTO)

Vid Blagojević

22. 07. 2021. u 14:23

OLUJNO nevreme koje je zahvatilo prošlog vikenda područje opštine Modriča nanelo je veliku štetu poljoprivredi u skoro svim selima, a najviše u Tolisi i Dobrinji.

СВЕ ЈЕ ОТИШЛО ЗА САТ: У Модричи невреме уништило кукуруз, воће и поврће (ФОТО)

Foto: V. B.

Velike količine padavina i grad, te bujični potoci uništili su poljoprivredne useve kod velikog broja domaćinstava. Opštinska komisija za procenu štete obišla je ugroženo područje i utvdrila štetu nastalu od nevremena koja se kreće u okviru nekoliko desetina hiljada maraka.

- Najviše štete naneseno je meštanima Trebavskih sela a posebno Tolisi i Dobrinji gde je uništeno do 40% površina zasejanih kukuruzom. U selu Tolisa je najviše štete na 18 parcela ukupne površine 8 hektara zasejanih kukuruzom. Šteta je nanesena i na voću u prvom redu jabuka, jer su dobro rodile. Veliki deo stabala voća je izvaljen tokom nevremena. Veliki bujični potoci su zaplavili celo područje opštine praveći štetu i na lokalanim seoskim putevima - kaže Jovan Popović član Opštinske komisije za procenu štete u poljoprivredi

Domaćinstva u Tolisi i Dobrinji koja se bave poljoprivredom ostala su bez svojih 40 do 50% useva, uništene su površine pod kukuruzom i gotovo svo povrće koje su meštani zasejali za svoje potrebe. Građani kažu da nisu znali šta se dešava kada je počela oluja.

- Najviše štete naneseno je kukuruzu i usevi su strdali i do 50%, najviše u dva zaseoka „Novakovići“ i „Novići“. Otišle su jabuke, stabla šljiva leže počupana, povrće jer otišlo svo - priča Jovan Savić poljoprivrednik iz Tolise. Njegov komšija Obrad Ilić pretrpio je gotovo istu štetu.

- Kako je kome vetar naneo oluju tako smo i stradali. Povrće ako nije bilo u plasteniku njega više nema. I meni je uništeno oko 40% površine zasejane kukuruzom. Bog je da pa smo pšenicu skinuli pre ove oluje - kaže Ilić.

U selu Dobrinja najviše štete napravili su bujični potoci i Oteška rijeka. Najveću štetu u ovom selu pretrpelo je domaćinstvo porodice Marka Mitrovića.

- Bujica mi je ugušila tri veće svinje, stradale su kokoške i pilići a voda je odnela sve što je bilo zasađeno od povrća. Sve je otišlo za jedna sat. Kiša je padala pola sat i onda se sručila voda kao da je neko istresao više naše kuće. Svinjac mi je odnela, drva za ogrev, katastrofa – priča Mitorvić.

Komisija za procjenu štete rađila je na osnovu prosečnog prinosa i prosečnih cena uništenih useva na tržištu. Poljoprivrednci ovog kraja se žale ovu godinu, kako kažu prvo su im suše umanjile prinose na strnim žitima, a sada je nevreme u značajnoj meri oštetilo useve kukurza, dok je voće je stradalo početkom aprila zbog velikih mrazeva i niskih temperatura.

Nezapamćena kiša - 87 litara po metru kvadratnom

Obilne padavine i grad zahvatile su opštinu Modriča proteklog vikenda i za oko dva časa koliko je nevreme trajalo palo je 87 litara vode po kvdratnom metru. Tolika količina kiše nije pala ni za vreme velikih poplava 2014.godine. Od toga je nastala veliku štetu na stabmenima i privrednim objektima, te na poljoripvrednim usevima, voću i povrću. Štete su procenjene u poljoprivredi, sledi utvrđivanje šteta na ostalim objektima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!