UGINULO VIŠE OD PET TONA RIBE: Na pomolu ekološka katastrofa u čuvenom prnjavorskom ribnjaku, sada u stečaju

N. ĐURIĆ

15. 07. 2021. u 09:45

UŽASNA katastrofa, sračunata nebriga i lopovluk, pogodili su nadaleko poznati prnjavorski Ribnjak, više od godinu dana u stečaju, sa pet tona već uginule i stotine tona ribe na izdisaju!

УГИНУЛО ВИШЕ ОД ПЕТ ТОНА РИБЕ: На помолу еколошка катастрофа у чувеном прњаворском рибњаку, сада у стечају

Foto N. Đurić

Bez hraniteljske ruke sama se snalazi u sve plićim bazenima, bez dotoka tekuće vode, koja ionako ubrzano isparava pod sve jačom žegom.

Reporter "Novosti" se uverio u apokaliptično stanje na 850 hektara površine Ribnjaka, uz magistralni put Prnjavor - Derventa. To mesto je postalo pravo carstvo za zmije, ptice grabljivice, šakale i, pogotovo, za ribokradice.

Najstravičnija je situacija u bazenu 10, iz kojeg su beskurpulozni lopovi ispustili ogromne količine vode, radi lakše krađe.

Uz jata već uginulih riba, onih koji u samrtnim trzajima broje poslednje trenutke, većim delom bazen je zatravio, voda isparila ili već pretvorena u močvaru, a strašan smrad se sve više širi. I drugim životinjama i ljudima preti zaraza.

- Sramota i pregolema tuga je da smo organizovano i čestito poslednji put ribu nahranili još 2019. godine - kaže Mladen Kitić, nekadašnji poslovođa, sada po stečaju jedan od šest poslednjih radnika poslatih na biro za nezaposlene.

Foto N. Đurić

Oni u smenama, sa mesecima neisplaćenim platama, obilaze ostatke nekadašnjeg ne samo krajiškog giganta u proizvodnji ribe.

- Cenimo da je više od pet tona šarana, smuđa, tolstolobika i druge ribe, već uginulo. Taj broj neprestano raste, pošto se nastavlja višegodišnja nebriga na koju odavno bez odjeka upozoravamo. Ribokradice sve više otvaraju takozvane šibere i ispuštaju vodu iz bazena radi lakše krađe. Već odavno nema navodnjavanja ribnjaka tekućom vodom iz Ukrine.

Zabrinjavajuće je da se ptice i divljač hrane uginulim ribama i tako šire eventualne zaraze - upozorava Kitić.

Nakon lokalne inspekcije koja je konstatovala pomor ribe, u Prnjavoru očekuju i dolazak republičkih inspektora kako bi se rasvetlila ova katastrofa.

NEKO HOĆE ZA MALE PARE RIBNjAK

S OBZIROM na sračunato propadanje, u Prnjavoru sve više vlada uverenje da radnici i ribe nisu žrtve samo šakala i ostalih grabljivaca. Još veći su oni "šakali" koji stoje iza ove katastrofe u nameri da se isuši, a potom za male pare kupi ovaj nekadašnji gigant. Njegova vrednost procenjena je na 10,5 miliona maraka, sa 620 pod vodom od ukupno 850 hektara vredne zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a