POČELA ŽETVA PŠENICE U SEMBERIJI: Ratari zadovoljni otkupnim cenama

V. M.

08. 07. 2021. u 13:56

GRADONAČELNIK Bijeljine LJubiša Petrović posetio je domaćinstvo Jovice Lazića u Srednjoj Čađavici, koje je počelo sa žetvom pšenice.

ПОЧЕЛА ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ У СЕМБЕРИЈИ: Ратари задовољни откупним ценама

V. M.

 - Zahvalan sam gradonačelniku što, i pored mnogih obaveza, uvijek ima vremena da posjeti i sasluša semberske poljoprivrednike. Ovogodišnji prinos pšenice je dobar i kod nas, na „bijelim zemljama", je od 4 do 6 tona po hektaru. Trenutna otkupna cijena je zadovoljavajuća ali se nadamo da će biti veća, a ovogodišnji podsticaj Grada od dva feninga po kilogramu predate pšenice će biti veoma značajan za ratare, posebno za nas koji se isključivo bavimo poljoprivredom - istakao je Jovica Lazić.

Gradonačelnik LJubiša Petrović je naglasio da će Grad Bijeljina isplatiti subvencije proizvođačima pšenice prema završnim spiskovima otkupa, koje će dostaviti mlinoprerađivači na kraju otkupne sezone.

 - Uz gradske i republičke subvencije, proizvođačima će biti isplaćeno oko 43 feninga po kilogramu pšenice, što je uglavnom zadovoljavajuće za njih, a borićemo se da u narednim godinama obnovimo sistem robnih rezervi, koji će omogućiti stabilnost cijena poljoprivrednih proizvoda na tržištu. Takođe, Gradska uprava će ove godine podržati i poljoprivredne proizvođače u drugim granama poljoprivrede. Nadamo se da će žetva u Semberiji biti što prije zavšena i da ćemo nakon njenog završetka imati padavine, koje su prijeko potrebne za dobar rod kukuruza i duvana - dodao je gradonačelnik Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)