PRINOS DOBAR,ALI CENA NISKA: Žetva pšenice u Semberiji u punom jeku (FOTO)

B. MILOŠEVIĆ

01. 07. 2021. u 18:42

TROPSKE vreline i temperatura koja se danima kretala oko 40 podeoka na Celzijusovoj skali, učinila je da žetva pšenice u Semberiji otpočne nekoliko dana ranije nego prethodnih godina.

ПРИНОС ДОБАР,АЛИ ЦЕНА НИСКА: Жетва пшенице у Семберији у пуном јеку (ФОТО)

Foto: B. Milošević

Požnjeti pšenicu i na vreme uskladištiti u ambare, pre eventualnih gradonosnih oluja trenutno je najveća briga semberskih ratara ,sa kojom se, kako kažu, i leže i ustaje...

Goran Ilić iz Batkovića, već je požnjeo dobar deo od osamnaest hektara, koliko je ove godine zasejao pšenicom.

- Vozim pšenicu u silose “Novog Žitoprometa” koji trenutno nudi otkupnu cenu od 0,36 maraka po kilogramu, što je svakako niska cena za ratare. Ako ne bude neke naknadne korekcije,bar da bude 0,40 maraka, opet smo džaba radili...

Boško Radić iz Broca, bez obzira na visoke temperature koje su sprečile potpuno nalevanje zrna, zadovoljan je i prinosom i kvalitetom hlebnog žita.

- Pšenica je sa minimalnom vlagom, i hektolitrom 80, pa se može reći da je ovogodišnji rod pšenice izuzetno kvalitetan. Prinosi su od 5 do 7 tona po hektaru, ali svakako niko nije zadovoljan trenutnom otkupnom cenom, koja ne sme biti niža od 0,40 maraka po kilogramu. Pod pšenicom imam zasejano oko 45 hektara, a sav rod ću lagerovati i čekati bolju otkupnu cenu - kaže Radić.

Lazo Urošević iz Male Obarske,izuzetno je zadovoljan ovogodišnjim rodom pšenice.

- Pšenica je sa hektolitarskom težinom od vrhunskih 86, i prinosom od sedam tona po hektaru, i to je za ovo vreme maksimum. Zasejao sam sortu “simonida” koja je jedna od najkvalitetnijih, i od prinosa od 16 vagona, očekujem i solidnu zaradu - kaže Urošević.

Ako vreme posluži, i da ovaj kraj zaobiđu gradonosni oblaci, žetva pšenice u Semberiji na površini od 13500 hektara, biće završena za nekoliko dana...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni