NOVA OPTUŽNICA PROTIV SRBA: Rade Macura na udaru Sarajeva zbog tobožnjeg ratnog zločina

V. Mitrić

22. 06. 2021. u 16:35

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv Rada Macure (58) iz Gradiške, koji se, kako nam je rečeno u toj pravosudnoj instituciji BiH, tereti da je, navodno, “juna 1992. godine, u svojstvu komadanta VRS (komandir 1. čete 2. bataljona 1. Lake gradiške brigade) postupao protivno odredbama Ženevskih kovencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata”.

НОВА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СРБА: Раде Мацура на удару Сарајева због тобожњег ратног злочина

Foto: Arhiva VN

U optužnici se navodi da je optuženi, kao  komandir snaga VRS, tobože, “zajedno sa njemu podređenim vojnicima, 23. juna 1992. godine sprovodio vojnu akciju pretresa terena, gde se na toj lokaciji, nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz mesta Kozarac u opštini Prijedor, koji se bežeći pred ratnim sukobima, pokušavala da se prebace do granice sa Hrvatskom na reci Savi”.

- Nakon što su se civili, među kojima su bile i tri žene, predali, vojnici kojima je zapovedao optuženi, činili su nečovečno postupanje i zlostavljanje zarobljenih civila, nakon čega su pucanjem iz vatrenog oružja, ubili  civile, čija su tela 2003. godine, pronađena, ekshumirana i identifikovana - navode u Tužilaštvu BiH. - Optuženi Macura tereti se da je za vreme sprovođenja  vojne akcije njom neposredno zapovedao i bio fizički prisutan na mestu događaja, u akciji direkno učestvovao   sa njemu podređenim vojnicima, te propustio da  preduzme nužne i razumne mere da počinioci tog zločina budu procesuirani i kažnjeni, čime je počinio krivično delo -ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo  će navode optužnice dokazivati pozivanjem 41 svedoka, kao i veštaka vojne struke, uz prilaganje i izvođenje 125 materijalnih dokaza. Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje. Suđenje će moći da počne tek, ako optužnicu sud potvrdi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba