VENCI UZ ZNAK ZAHVALNOSTI: Počast žrtvama fašističkog terora u Ugljeviku (FOTO)

V. MITRIĆ

16. 06. 2021. u 23:26

POLAGANjEM venaca na spomen obeležje poginulim borcima Drugog svetskog rata i žrtava fašističkog terora obeleženo je 78 godina od oslobađanja Ugljevika od fašizma, u organizaciji Saveza udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata Ugljevik i Centra za kulturu „Filip Višnjić“.

ВЕНЦИ УЗ ЗНАК ЗАХВАЛНОСТИ: Почаст жртвама фашистичког терора у Угљевику (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

U ime organizatora skupa Predrag Vujević je istakao da su 16. juna 1943. godine građani Ugljevika osetili vazduh slobode.

- To zlo koje se zove fašizam, koji je bio u svom najostrašćenijem obliku na ovim prostorima, je pobeđeno voljom i snagom naroda - poručio je Vujević.

Predsednik SUBNOR Ugljevika Ratko Đurković rekao je da je ovaj spomenik mesto sećanja žrtava fašizma, gde se spominju dela herojskom naroda koji je pobedio najveću pošast prošlog veka.

- Ovaj spomenik je replika spomenika koji je bio u Starom Ugljeviku, a u maloj kostrurnici spomenika je sahranjeno 57 posmrtnih ostataka napoznatih boraca koji su poginuli na širem prostoru - rekao je Đurković.

On je podsetio da je pre odbrambeno-otadžbinskog rata 16. jun bio Dan opštine Ugljevik. Predsednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić rekao je da ova podmajevička opština neguje sećanja na antifašističku borbu.

- Fašizam je bio veliko zlo koje je ozbiljno ugrozilo sve civilizacijske vrednosti i obeležavanje pobede nad ovim zlom je pravljenje puta da se u budućnosti nešto takvo nikad ne ponovi - rekao je Simić.

Vence su položile delegacije opštine Ugljevik, SUBNOR-a Ugljevika, SNSD-a Ugljevik, SP Ugljevik, Udruženja građana „Kolona BB“. Nakon polaganja venaca članice Kulturno-umetničkog društva „Rudar“ održale su kulturni program.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠOJGU: Municija s uranijumom narušiće zdravlje ukrajinskih vojnika, kao na KiM 1999. godine