SRBI NA BRANIKU ANTIFAŠIZMA: U Nacionalnom parku na Tjentištu obeleženo 78 godina od čuvene bitke na Sutjesci

O. M.

13. 06. 2021. u 19:07

Služenjem pomena i polaganjem venaca kod Spomen-kosturnice u Nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu u nedelju je obeleženo 78 godina od bitke na Sutjesci.

СРБИ НА БРАНИКУ АНТИФАШИЗМА: У Националном парку на Тјентишту обележено 78 година од чувене битке на Сутјесци

Foto Srna

Poginulim junaci poklonili su se članovi SUBNOR-a Srpske, Srbije, Crne Gore, ministri u Vladi RS, srpski predstavnici u institucijama BiH, vojske, Ambasada Rusije...

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović rekao je da su Srbi slobodarski narod koji drži do svoje svetle istorije i tradicije i čvrsto stoji na braniku antifašizma.

- Ovde su pokazana nadljudska herojstva i nadljudski napori. Prema izveštaju Vermahta, desetkovane partizanske jedinice, pogođene ljudskim gubicima, tifusom i glađu i bez municije, sačuvale su visoki borbeni moral i uspele da probiju obruč, te nastave antifašističku borbu - rekao je Milunović.

Spasoje Lubarda sa Cetinja, kome je na Sutjesci poginuo brat Ljubo, kaže da na obeležavanje redovno dolazi od 1958. godine.

Član SUBNOR Crne Gore Radivoje Zdravković kaže da mu je čast da svake godine dođe na ovo mesto i pokloni se junacima.

- Dolazim da se poklonim onima koji su život dali za našu slobodu, ali mi, njihovi potomci, nismo znali to da sačuvamo - rekao je Zdravković, pukovnik u penziji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina