"BANJALUČKA GONDOLA": Grad dobija prvo dajak pristanište

R. S.

14. 06. 2021. u 13:41

NA plaži Abacija, na obali Vrbasa u Banjaluci, uskoro će početi izgradnja prvog dajak pristaništa.

БАЊАЛУЧКА ГОНДОЛА: Град добија прво дајак пристаниште

Foto: GU Banjaluka

Iz Gradske uprave Banjaluka su najavili da je pokrenuta javna nabavka za izbor izvođača  radova, a procenjena vrednost je oko 180.000 KM.

- U cilju očuvanja i negovanja tradicionalnog banjalučkog sporta – vožnje dajak čamca, Grad Banjaluka pokrenuo je ovaj projekat kojim bi se još više promovisali dajak kao simbol grada i reke Vrbas. Uz bolje uslove za treniranje ovoj grupi banjalučkih sportista, gradnjom dajak pristaništa biće omogućeno i većem broju sugrađana i turista da osete i upoznaju lepote ovog sporta i Vrbasa - istakli su u GU Banjaluka.

Nedavno je i Dajak klub Banjaluka uputio inicijativu Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske za uvrštavanje dajak čamca na UNESKO-vu listu zaštićenog nematerijalnog kulturnog blaga.

Dajak čamac se vozi samo na delu Vrbasa koji protiče kroz ovaj grad i jedan je od glavnih simbola i čuvara tradicije u Banjaluci. Nazivaju ga i „banjalučkom gondolom".

U nekim arhivskim dokumentima se mogu naći podaci da se prvi dajak čamac, sa aktuelnim karakteristikama, pojavio 1964. godine. Izašao je iz radionice braće Zamolo i dobio ime "Lotos".

Dajak čamac je dug od šest do devet metara i ima krmu i špic. Izrađuje se od bagrema, hrasta ili jasena.

Težak je najviše 100 kilograma i prilagođen je brzacima na Vrbasu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BORA ČORBA: Srećan sam što sam pri kraju životnog puta i neću doživeti propast