POČAST JUNAKU SA KOŠARA: Po Milenku Božiću nosiće ime ulica u njegovom rodnom Laćarku

S. KOSTIĆ

11. 04. 2024. u 16:35

USPOMENE na heroja Milenka Božića (20), koji je na Vaskrs, 11. aprila 1999, poginuo na Košarama, i danas čuvaju njegovi prijatelji i komšije u Laćarku kod Sremske Mitrovice, a ovih dana pripremaju se da pokrenu inicijativu da jedna ulica u ovom mestu ponese njegovo ime.

ПОЧАСТ ЈУНАКУ СА КОШАРА: По Миленку Божићу носиће име улица у његовом родном Лаћарку

Foto S.K.

U centru Laćarka, pre dve godine, Božiću je podignuta bista, gde će danas povodom četvrt veka od njegove junačke pogibije, biti položeni venci i odata počast heroju, kojeg kako kažu njegovi prijatelji, nikada neće zaboraviti. Stradao je od rafala albanskih terorista 19 dana od početka NATO agresije, tokom izvršenja borbenog zadatka, na Opljazu kod Musine kuće.

Foto: Arhiva

 

- Laćarak, je tokom agresije na našu zemlju, izgubio tri hrabra momka, Božića, Zorana Veselića koji je tek pre tri godine, 22 godine posle pogibije, kao i Miroslava Vukelića čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Sada hoćemo da podnesemo inicijativu da naše mesto dobije ulicu po Milenku. To je najmanje što mi možemo da učinimo za njega, koji je dao život braneći Srbiju - kaže za "Novosti" Darko Ilić.

On dodaje da je ostalo samo da se odluči koja bi to bila ulica u ovom sremskom mestu.

- On je živeo u Školskoj ulici, da li će ona poneti njegovo ime ili trg u centru gde se nalazi spomen-bista, ili pak neka druga ulica, to još moramo da razmotrimo - otkriva nam Darko, kojem kako kaže, sećanja drugara Božića, ne blede.

Foto: S. Kostić

Milenkova pisma koja slao drugu najpre iz Zaječara pa sa Košara

Kada pitate Laćarce za Milenka, svi su mišljenja da ga detinjstvo nije mazilo. Posle majčine smrti otac Boško, i njegovi sinovi Anđelko, koji je od rođenja bolestan, i Milenko ostaju da se bave zemljoradnjom i bore da bi preživeli u nedaćama ratnih devedesetih. Posle završene trogodišnje škole za mesara, Milenko se zaposlio u struci u privatnoj firmi u selu. Njegovi drugari, govore da je radio kako bi zaradio novac za porodicu ali i da bi sebi napravio ispraćaj u vojsku. Milenko je najpre vojsku služio u Zaječaru, rod graničar, pa je prekomandovan u 53. granični bataljon Prištinskog korpusa, na karaulu Košare.

POGINUO SA TROJICOM SABORACA

NA Vaskrs tog 11. aprila 1999, sa Milenkom Božićem, poginuli su i vodnik Ivan Vasojević Jaguar, Predrag Bogosavljević i Darko Bjelobrk, kao i pas major "Lister". Milenko je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena. Njegov otac gubitak sina nikada nije mogao da preboli i posle nekoliko godina umro je od tuge. Milenkov stariji brat, posle očeve smrti ostao je sam, a o njemu se brine njihova sestra od tetke. 

- Prijateljima je stalno slao pisma, nikada se nije žalio, niti kukao. U jednom pismu iz januara 1999, pisao je kako provodi dane, kakva je kasarna, kako su noći hladne u rovu, ali nije pokazivao strah. Otkada je otišao u vojsku nikada nije dolazio na odsustva. Njegova pisma sam dobijao sve do marta dok nije počela agresija - setno priča Milenkov školski drug Aca. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)