HEROJE OTIMAJU OD ZABORAVA: Snima se dokumentarac o Srbima čija su junačka dela iz Drugog svetskog rata malo poznata

Jelena Stojković

03. 04. 2024. u 20:00

ZABORAVLjENI srpski oficiri, heroji iz senke u Drugom svetskom ratu, događaji koji su ostali u senci turbulentnih istorijskih perioda, istine skrivene 80 godina... Ovo su priče iz novog dokumentarnog filma "Bekstvo" Branka Dimovića Dimeskog koji živi i radi u Norveškoj, a koji je već uradio dva veoma zapažena filma o stradanju Srba u logorima ove skandinavske zemlje za vreme Drugog svetskog rata.

ХЕРОЈЕ ОТИМАЈУ ОД ЗАБОРАВА: Снима се документарац о Србима чија су јуначка дела из Другог светског рата мало позната

Foto:J.S.

Snimanje je u toku, a radi se na lokacijama širom Nemačke, Švedske i Srbije. Film je uzbudljiva priča o srpskim kraljevskim oficirima zarobljenim tokom Drugog svetskog rata u logorima poput Osnabrika u Nemačkoj, kao i u logorima u Norveškoj i Austriji.

- Film "Bekstvo" otkriva hrabre podvige i žrtve srpskih heroja, čiji su poduhvati ostali skriveni decenijama. Uz pomoć svedočenja potomaka iz Nemačke i Švedske, kao i ustupljene dokumentacije i istraživanja, film prikazuje istinsku hrabrost i otpor nacističkoj okupaciji. U ovoj emotivnoj i inspirativnoj priči osvetlićemo do sada nepoznate detalje o junacima koji su se suprotstavili tiraniji i bezumlju. Zato je ovaj film važan testament o hrabrosti i odlučnosti ljudi u najmračnijim vremenima - kaže Dimović.

Foto:J.S.

 

Jedan od ključnih likova u filmu je Luka Špartalj, streljan u Jajincima 1943, predratni industrijalac u Beogradu, čije su sabotaže protiv nemačke okupacije zapamćene kao simbol hrabrosti i odlučnosti. Njegova ćerka Vera Špartalj živi u Švedskoj i s ponosom priča o ocu, čije je delovanje doprinelo organizovanju ilegalne radio-stanice koja je obaveštavala saveznike o aktivnostima nemačkih snaga. Dimović dodaje i da je Verino svedočenje ostavilo celu filmsku ekipu bez daha, jer su mnoge činjenice nepoznate javnosti.

 

Foto:J.S.

 

- Vera Špartalj je dala veliki doprinos filmu svojim temeljnim kazivanjima. Govori i o svom kumu Aleksandru, sinu vojvode Živojina Mišića. Ispričala je kako je njena i porodica kumova Mišića imala dogovor da se u kafani "Šaran" nađu sa Dražom Mihailovićem. Tu je pao dogovor o Dražinom pokretu otpora - kaže Dimeski i dodaje da osim o Špartalju, film govori i o drugim herojima poput Pančevca Aleksandra Miloradovića, zatočenog u logoru Osnabrik.

 

Foto:J.S.

 

"Bekstvo" će istražiti i različite poglede na dela heroja iz ugla istoričara iz Srbije, Norveške, Švedske i Nemačke.

- Nepristrasni pregled istorijskih činjenica ovoga puta je iz četiri zemlje - pojašnjava Dimović.

Zahtevan poduhvat

SNIMANjE filma pomažu Srpska pravoslavna crkva iz Norveške i Pravoslavno bratstvo "Sveti Jovan" iz Švedske, kao i potomci stradalih Srba. Izvršni producent filma je Bogdan Vranješević, direktor fotografije Dejan Tršić, dok režiju potpisuje Branko Dimović Dimeski (na slici).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)