ĐAKON JOHANES GRADI SRPSKU CRKVU U NORVEŠKOJ: Došao je u Srbiju 2018. i to je njegovoj porodici i njemu potpuno promenilo život

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

07. 02. 2024. u 10:17

NORVEŽANIN Johanes Solberg (44), po obrazovanju doktor teologije, nije ni slutio da će jedno putovanje, kada je 2018. godine zahvaljujući prijateljima prvi put došao u Srbiju, potpuno izmeniti njegov život. Promenio je veru, postao pravoslavac, a 17. decembra prošle godine je rukopoložen u đakona. Posvećen i predan, nedavno je započeo i izgradnju crkve u mestu Šeberg na jugoistoku Norveške.

ЂАКОН ЈОХАНЕС ГРАДИ СРПСКУ ЦРКВУ У НОРВЕШКОЈ: Дошао је у Србију 2018. и то је његовој породици и њему потпуно променило живот

Foto: J.S.

Fasciniran istorijom, snažnom verom, kulturom i tradicijom koju je, kako nam je ispričao, prvi put osetio pre sedam godina u našoj zemlji, naročito na Kosovu i Metohiji, podstaklo ga je da postane pravoslavac. On i supruga Lucija odgajaju šestoro dece u duhu pravoslavlja, a svaki praznik za njih je pravo duhovno uživanje. 

Foto: Privatna arhiva

Johanes je 17. decembra 2023. rukopoložen za đakona

- Pravoslavlje je vera u kojoj sam pronašao suštinu, za sebe i svoju porodicu. Lucija i ja potičemo iz dobrih hrišćanskih porodica, u protestantskom kontekstu, ali nije nam se dopalo što je protestantska luteranska crkvena zajednica kojoj smo pripadali izgubila oslonac u odnosu na moralna pitanja. Vodile su se beskrajne rasprave o rodu i položaju homoseksualaca u crkvi i sličnim stvarima i prosto nismo videli da tu možemo naći temelj na kome ćemo graditi našu porodicu - priča za "Novosti" đakon Solberg.

Otkriva nam i da je tokom izučavanja pravoslavlja bio prilično opčinjen, ali da je tek zahvaljujući prijateljima iz Srbije uspeo da upozna našu veru i oseti je, kako kaže, u okruženju kakvo se retko gde može sresti.

- Srbi mogu da se osvrnu na stotine godina u kojima se vera prenosila u najtežim okolnostima. Kod nas Norvežana je pravoslavlje mlado, većina nas je prešla iz protestantizma, ali važno je da imamo na šta da se oslonimo i da negujemo dobre odnose sa maticom u Srbiji - kaže Solberg i dodaje da je prvi put na duhovnom putovanju kada je otkrio lepotu pravoslavlja putovao sa ćerkom i da mu je drago što i supruga Lucija i deca dele ljubav prema pravoslavlju. 

Foto: J.S.

ŠEBERG Pripreme za podizanje srpske crkve već počele

Na svom imanju u mestu Šeberg podigao je pravoslavnu crkvicu koja je u ovom kraju Norveške mesto okupljanja Srba i krajem prošle godine ispunila mu se velika želja, rukopoložen je u đakona Srpske pravoslavne crkve. Imao je, kaže, čast da ga rukopoloži vladika britansko-skandinavski Dositej.

- Čast i velika obaveza i velika duhovna radost. Gradio sam veru u srcu i zadovoljstvo mi je što ću je širiti kao duhovnik u mestu Sarsporg gde živim među Norvežanima, ali i Srbima koji žive u ovom kraju - kaže Solberg za "Novosti". 

SA LUCIJOM IMA ŠESTORO DECE

JOHANES i Lucija su roditelji šestoro dece: najmlađi Andreas ima tri godine, Sesili šest, Sunivu osam, Olav 17, Petra 19 i Marija 22 godine. Najstarija ćerka se nedavno udala pa je ove godine ova velika pravoslavna porodica proslavila Božić sa članom više. Solberg kaže da su mu sva deca vernici i aktivno učestvuju u sabranju i na liturgijama, što ga, veli, čini posebno srećnim i zadovoljnim. 

Foto Privatna arhiva

Johanes sa ćerkom u Manastiru Draganac u Kosovskom Pomoravlju

Neposredno je u dodir sa našom zemljom došao najpre upoznavši Srbe koji su sa Norvežanima počeli da istražuju stradanje naših sunarodnika u logorima Norveške tokom Drugog svetskog rata. Polako je postao neizostavni deo ekipe koja je snimila dokumentarni film o stradanju srpske dece i vrlo rado je viđen gost na premijerama i predstavljanju istine koja je godinama prećutavana o stradanju Srba koji čak i nemaju adekvatna spomen-obeležja.

Uz blagoslov vladike Dositeja ovaj Norvežanin nedavno je sam uz pomoć nekolicine prijatelja započeo izgradnju pravoslavnog hrama i želja mu je da hram bude posvećen stradaloj srpskoj deci za vreme Drugog svetskog rata u Norveškoj i mesto okupljanja pravoslavaca na jugoistoku Norveške. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024