POGLEDAJTE ŠTA RADI OVA SUPER BAKA: Danica Vlahović na pragu 9. decenije drži časove aerobika, a na energiji samo mogu da joj zavide (FOTO)

Lj.P.

10. 01. 2024. u 19:00

NA već pomalo požuteloj krštenici piše da je rođena na Miholjdan, 12. oktobra 1946. Zakoračila je u 78 leto, a na vitalnosti, gipkosti tela i bistrini uma, mogu da joj pozavide, ne samo njene ispisnice, već i mnogo mlađe dame.

ПОГЛЕДАЈТЕ ШТА РАДИ ОВА СУПЕР БАКА: Даница Влаховић на прагу 9. деценије држи часове аеробика, а на енергији само могу да јој завиде (ФОТО)

foto: pRIVATNA ARHIVA

 To je Danica Vlahović, poznata svima u njenom Vrbasu, ali i mestima u okolini. Sa stažom fitnes instruktorke dužim od pola veka, Dana, kako je svi zovu, toliko besplatno drži časove aerobika ženama i nikada im nije naplatila niti jedan sekund vežbanja.

Ova trostruka majka, baka troje unučadi i praunuke, od detinjstva se bavila sportom, rukometom i trčanjem doduše rekreativno, i kasnije je nastavila da bude aktivna i vežba, a od pre tačno 53 godine, svoje znanje i savete kako da očuvaju zdravlje, prenosi generacijama žena.

foto: pRIVATNA ARHIVA

- Bez vežbanja, ja sam mrtva – kazuje nam na početku razgovora simpatična Dana. - Uveče, posle sat i po napornog treninga, normalno je, da sam umorna, ali sutradan ujutro ustanem kao čigra. Ja sam zdravstveni radnik, 40 godina sam bila laborant u bolnici u Vrbasu, a po odlasku u penziju nastavila sam i dalje da radim u privatnoj laboratoriji. Samo da me noge nose, radiću i vežbaću do kraja života.

Sa Danom su za više od pola veka vežbale generacije i generacije, broja im ne zna, a u njenim grupama danas, najmlađa devojčica ima 15 godina, a najstarija osam decenija. Među njima, studentkinje, domaćice, profesorice, doktorice, penzionerke... Mada nema automobil, 23 godine je dva puta nedeljno autobusom putovala o svom trošku u osam kilometara udaljenu Kucuru, a već nekoliko godina, na isti način prevaljuje devet kilometara između Vrbasa i Bačkog Dobrog Polja, kako bi i tamošnjim, njenim devojkama, kako ih zove, priuštila besplatne treninge.

foto: pRIVATNA ARHIVA

Otkrivajući nam kako je sve počelo, energična Dana, koja kao da nema nameru da ostari, veli da je za sve „krivo“ njeno zdravlje i urođena srčana mana, zbog čega joj je lekar na Klinici u prestonici, posle drugog porođaja, rekao da sa tim „problemom“ može da živi sto godina, ali joj je preporučio fizičku aktivnost. Shvatila je to vrlo ozbiljno i odmah se sa nekoliko poznanica organizovala, i u jednoj osmoletki su pronašli salu. Tako je sve krenulo, i traje i danas.

TRENER IVANE ŠPANOVIĆ

PRIČA o Danici Vlahović, stigla je i do Gorana Obradovića, trenera naše najuspešnije atletičarke, skakačice u dalj, Ivane Španović. Obradović ju je posetio u Vrbasu i poklonio srsku zastavu i dres reprezentacije.

- U početku, nastavnica fizičkog Slavka Tamaš, pokazala nam je vežbe i sve sam ih upamtila – priseća se Dana svog početka, ističući da je mic po mic krenula sama da drži časove. - Seljakali smo se iz jednog u drugi prostor, dok se u Vrbasu nije otvorio rekreativni centar i od tada imamo besplatnu salu. Stekla sam u međuvremenu diplomu operativnog fitnes trenera, iako sam bila najstariji kandidat, dobila sam vrhunsku ocenu. Plivam i pešačim, ali vežbanje mi je najvažnije.

foto: pRIVATNA ARHIVA

Žena puna energije, postiže sve. Dobrom organizacijom, uvek je uspevala da uskladi porodične, obaveze na poslu u bolnici i zadovoljstvo da vežba, a imala je, setno kaže, veliku podršku, sada pokojnog supruga Mila Vlahovića i naravno, dece. Nije Dana prestajala sa vežbanjem, ni kada je pre tri godine izgubila sina Milutina, filmskog režisera, koji je usled bolesti iznenada preminuo u 46 godini, a na trening je dolazila i kada je nosila gips na ruci.

NAGRADE

DANINA požrtvovanost i posvećenost kako poslu medicinskog radnika, tako i trenera, nije ostala nezapažena. Dobitinica je je Oktobarske nagrade 2011. godine, najvećeg priznanja u Vrbasu za zaslužne građane. A Sportski savez Vojvodine joj je dodelio priznanje za aktivnost u sportu.

- I posle porodične tragedije, našla sam snage da nastavim dalje – kazuje nam naša sagovornica, kojoj je vežbanje stil života i prenosi ga na generacije. - Kada sam u društvu, trudim se da budem pozitivna i da to prenesem na druge. Kada sam sama, samo ja znam kako mi je.

Najveća satisfakcija za ono što radi joj je, ističe, to što je njene devojke vole i poštuju, a i ona njih!

foto: pRIVATNA ARHIVA

Kondicioni trener fudbalerima

U DANININOJ biografiji ostaće zabeleženo i da je pre 27 godina, devet meseci bila kondicioni trener A timu fudbalskog kluba CFK u Vrbasu. Prisećajući se te, kako kaže, epizode, kaže da je tada imala 50 godina, a mladići tek punoletni, mogla je majka da im bude.

- Njihov tadašnji trener iz Beograda me zamolio, i pristala sam. Momcima sam odmah na početku rekla da će vežbati uz muziku, baš kao što se radi na mojim časovima aerobika, i nisu se bunili – prepričava nam Dana. - Iako su svaki dan trčali na terenu i sa loptom, moji treninzi im u početku nisu bili baš laki, a svedok tome je da su posle tri dana svi imali upalu mišića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave