RAZGLEDNICE KAO SVEDOCI: Prvi put izložena prepiska dve stare, ugledne porodice iz Kruševca

Sofija Babović

03. 01. 2024. u 18:29

PISMA, razgled­nice i dopisnice, koje su pre jednog veka slale dve poznate kruševačke porodice, Katić i Đoganetić, prvi put su izložene u javno­sti u okviru posebne postavke Istorijskog arhiva Kruševac.

РАЗГЛЕДНИЦЕ КАО СВЕДОЦИ: Први пут изложена преписка две старе, угледне породице из Крушевца

Foto S. Babović

- Najveći izazov bila je selekcija materijala, odlučili smo se za dve porodice, koje su imale vrlo živu prepisku sa bliskim i daljim rođaci­ma, prijateljima, poznanicima - predočava za "Novosti" Branislava Milošević, viši arhi­vist i autorka izložbe u Galeriji Kulturnog cen­tra.

- Obe porodice su bile od ugleda i obe u svojim prepiskama "otkrivaju" tadašnji društveni i porodični život.

Sagovornica "Novosti" podvlači da je u prvoj polovini 20. veka neza­mislivo bilo nejavljanje dragim osobama sa le­tovanja, putovanja, kroz pisma i dopi­snice. Sam čin pisanja je vrlo ličan, jer poka­zuje da je poje­dinac uložio i pažnju i misli. Raz­glednice su bile poseb­no popularne polovinom 19. veka i pokazale su se i najdugovečnijom prak­som.

- Katići su stara porodica, koja se bavila trgovinom i preduzetništvom i upravo otuda je nji­hova prepiska i obimna, jer podrazumeva i brojne po­slovne kon­takte - kaže Branislava Milošević. - U našem fondu imamo prepiske glave ove poro­dice, Dragutina Katića (1866-1950), njegovog sina Milivoja i ćerki Mili­ce i Zore.

Đoganetići su cin­carska porodica, koja se doselila iz Crne Go­re. Ljubomir Đoganetić (1870-1915) smatra se rodonačelnikom i prvim kruševačkim doseljeni­kom.

Branislava Milošević, Foto S. Babović

Orden za hrabrost

O LjUBOMIRU Đoganetiću znamo da je kao inženjer-nadzornik radio u barutani "Obilićevo", da je usled hrabrog reagovanja pri jednom požaru u fabrici, nagrađen ordenom za hrabrost - napo­minje autorka izložbe.

- Nažalost, sa sinom je stradao prilikom povlačenja naše vojske preko Albanije u Prvom svetskom ratu. Supruga Leposava se kao udovica bavila humaniratnim radom i značajna sredstva donirala je siromašnim porodicama i dobro­tvornim društvima, poput Kola srpskih sestara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave