HRAM JEDINSTVA I DUŠE NARODA: Pravoslavna fondacija i Savez Srba iz Crne Gore organizovali donatorsku večeru za izgradnju crkve na Žabljaku

A. Z. K.

28. 11. 2023. u 13:05

Donatorska večera za izgradnju crkve na Žabljaku, a koja će biti posvećena Svetom Savi, organizovana je sinoć u poznatom beogradskom restoranu.

ХРАМ ЈЕДИНСТВА И ДУШЕ НАРОДА: Православна фондација и Савез Срба из Црне Горе организовали донаторску вечеру за изградњу цркве на Жабљаку

Foto: I. Marinković

Ovaj događaj, kako bi prisutni svojim prilozima pomogli izgradnju hrama, zajedno su organizovali Pravoslavna fondacija i Savez Srba iz Crne Gore. Veče u prepunom restoranu uveličao je svojim govorom i episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

- Na Žabljaku je kroz istoriju bilo i radosnih i raspetih dana, a ovo je veče u kom se sabiraju svi prethodni dani, ali i oni tokom kojih ćemo graditi ovaj hram - rekao je episkop budimljansko-nikšićki Metodije. - Hvala Bogu da je sazrelo vreme nama Durmitorcima i svima nama koji smo iz različitih krajeva i sa različitim istorijama i svi tako različiti odlučili smo da budemo jedno. Ljubeći nebesko sabrali smo se kako bismo se poklonili Bogu i kako bismo ga sledili. Uz bratsku slogu rašćemo sa ovim hramom u korak. Ovo će biti hram duhovnog jedinstva i duše naroda. Svaka crkva je duša grada i slika čoveka u tom gradu. Hram se uvek gradi u određenom trenutku, ovaj je pripreman vekovima i predavan je kroz generacije do nas, čekao nas je da budemo spremni za njega i da ga izgradimo. Neka hram posvećen Svetom Savi bude zadužbina svih nas.

Okupljeni su sa oduševljenjem dočekali vladiku Metodija, a sa velikom pažnjom propraćen je i njegov govor. Bogat program na donatorskoj večeri upotpunjen je i nastupima guslara Boška Vujačića, Slavka Jeknića i Milana Kovačevića.

Prisutni su sinoć u redovima čekali kako bi dali prilog za izgradnju hrama na Žabljaku. Radovi su započeli tokom leta, a posao bi trebao da bude nastavljen na proleće. Kamena crkva imaće odvojeni zvonik, obezbeđen je prostor od 1.100 metara kvadratnih za izgradnju svetinje. Temelj je osveštan 7. juna i do sada je gradnja tekla po planu. Okupljeni su sinoć bili izuzetno srećni jer mogu da pomognu u izgradnji hrama na Žabljaku, gde je do sada bila samo jedna crkva smeštena na groblju.

Žiro račun

SVI koji žele da učestvuju u izgradnji hrama na Žabljaku, mogu da uplate novac na račun, koji je objavljen na sajtu eparhije budimljansko-nikšićke. Donacije mogu da se uplate na račun fondacije 150-45328-51.

Direktor Pravoslavne fondacije Ranko Gojković rekao je juče da je izgradnja hrama na Žabljaku važna i za sve Srbe iz Crne Gore.

- Ova crkva je posebna jer je posvećena Svetom Savi, identitetske stvari su izuzetno važne. Ovo veče predstavlja jednu prelepu uspomenu, već je bilo nekoliko stotina uplata i pre ove donatorske večere. Ideja se javila u eparhiji o izgradnji crkve i sada je prepoznat trenutak da bi to moglo i da se realizuje. Srećan sam što se to dešava baš u našem vremenu - rekao je Gojković.

Miloš Vuković, koji je član odbora za izgradnju hrama na Žabljaku, rekao je juče da je ideja o gradnji crkve potekla još 2009. godine od mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

- Duhovni život u Crnog Gori doživeo je preokret krajem prošlog veka. Ideja o izgradnji crkve na Žabljaku potekla je od mitropolita Joanikija, koji je u to vreme bio episkop - rekao je Vuković. - Njegovu ideju narod je rado prihvatio i nije falilo entuzijazma. Radovi će biti pauzirani tokom zime, a novac koji bude bio prikupljen upotrebićemo za postavljanje bakarnog krova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)