"DEČAKU LEPTIRU" POTREBNA POMOĆ DA OTPUTUJE NA TERAPIJU U SAD: Lek za Viktora u Americi

D.B.M.

03. 11. 2023. u 15:43

VELIKI junak Viktor Putica ima tek 18 meseci i bori se sa retkim genetskim oboljenjem buloznom epidermolizom, bolešću "dece leptira".

ДЕЧАКУ ЛЕПТИРУ ПОТРЕБНА ПОМОЋ ДА ОТПУТУЈЕ НА ТЕРАПИЈУ У САД: Лек за Виктора у Америци

FOTO: Promo

Ova teška bolest, nazvana tako zbog osetljivosti kože koja podseća na krila leptira, zahteva ogromnu hrabrost i snagu i dečaka i njegovih roditelja. Viktorovi mama i tata se bore da sakupe 635.000 dolara da bi sina odveli na terapiju u Ameriku, koja bi mu omogućila kvalitetniji život i sprečila komplikacije.

- Zahvaljujući plemenitim ljudima sakupili smo veliki deo sredstava, oko pola miliona dolara, ali ne i dovoljno - kaže Milena Putica. - Viktoru je sve lošije, bojimo se da ne bude kasno kad sakupimo sav novac. Svakodnevno zovemo bolnice u SAD, tražimo ko će najbrže da nas primi. Viktoru je svaki dan dragocen, rane će biti veće i teško ćemo ih sanirati. Čim dobijemo potvrdu neke bolnice, ići ćemo u Ameriku. Makar da započne terapiju.

Svakodnevni troškovi za lečenje dečaka su visoki, jer je dečakova koža osetljiva i krhka, pri najmanjem dodiru stvaraju se žive rane koje izgledaju poput opekotina najvišeg stepena.

- Koristimo specijalne zavoje, kreme, odeću i hranu koji su vrlo skupi. Njegova odelo košta više od 100 evra, a jedno je malo, zavoje svakog meseca plaćamo više od 1.000 evra... Previjanje mora da se obavlja svakog dana da bi se sprečile komplikacije izazvane infekcijama, koje mogu da budu i fatalne. Muž radi, ja sam na trudničkom, ali za lečenje našeg deteta novac moramo da imamo - kaže Viktorova mama.

Pomoć

ONI koji žele da pomognu Viktoru mogu da pošalju SMS sa sadržajem 1339 na broj 3030, kao i uplatom na dinarski račun 160-6000001468152-72 ili devizni račun 160-6000001468138-17, IBAN:RS35160600000146813817, SWIFT/BIC: DBDBRSBG.

Objašnjava i da je svaki dečakov dan veoma bolan i težak.

- Sve radimo da se Viktoru olakšaju muke i spreči širenje rana koje su velike. Najteže nam je što trpi jake bolove. On ima i najteži oblik i najteži stadijum bolesti. Strašno je i za videti a kamoli živeti sa tim - priznaje Milena. - Dešava se da 15 dana ne može da jede, da mu pukne rožnjača i da mu je oko zatvoreno nedelju dana. "Deca leptiri" su podložni raznim deformitetima, jer usled nemogućnosti oporavka kože ostaju bez delova tela, poput nožica, šaka... Nadam se da će Viktor dobiti terapiju pre nego što se to dogodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!