SPORTISTI BEZ KLIME NA KREVETU OD KARTONA: Ekskluzivno - "Novosti" na gradilištu Olimpijskog sela u Parizu, za OI 2024 (FOTO/VIDEO)

Goran Čvorović Od stalnog dopisnika - PARIZ

19. 10. 2023. u 21:00

VELIKE muke imao je Olimpijski komitet da izađe na kraj sa zemljama koje su navikle svoje sportiste da se u lagodnom hladu klimatizatora pripremaju za takmičarske napore i odbrani odluku francuskih vlasti da iz budućeg Olimpijskog sela za Igre 2024. izostavi klima-uređaje.

СПОРТИСТИ БЕЗ КЛИМЕ НА КРЕВЕТУ ОД КАРТОНА: Ексклузивно - Новости на градилишту Олимпијског села у Паризу, за ОИ 2024 (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Goran Čvorović

To je samo jedna od epizoda iz priprema za predstojeću najveću svetsku smotru sportista koja će sledeće godine biti održana u Parizu.

"Novosti" su imale ekskluzivnu priliku da obiđu gradilišta i uvere se u originalnost i efikasnost neimara. Imali smo i mogućnost da isprobamo olimpijski krevet. Napravljen je od - kartona! Nije baš prostran, malčice se i ljulja, kao da ležite na gomili registratora. Ovaj sistem već je isproban u Japanu i funkcionisao je. Ideja japanska, karton francuski.

- Želja nije bila da se učesnici impresioniraju luksuzom, već da se ponudi jednostavan i funkcionalni smeštaj - kaže, za "Novosti", Lidija Pičugina, naš ljubazni domaćin.

PODSEĆA nas da su gradske vlasti, kada su se kandidovale za organizaciju, kao jedan od glavnih aduta navele da neće imati ekscesivne troškove. U prilog tome išla je i činjenica da je 85 do 90 odsto borilišta već postojalo. Jeste jednostavno, ali kada se pogleda snimak Sela s prethodnih pariskih igara održanih daleke 1924, u oči uskaču sjaj i luksuz 21. veka.

Foto: Goran Čvorović

ZAVRŠNICA Neimari privode radove kraju

Imali smo priliku i da pogledamo maketu, ali i da zavirimo u realan svet olimpijskog gradilišta. Sve je značajno odmaklo. Nikli su moderni blokovi, drvo je naročito korišćeno. Upotrebljeno je čak 92 odsto recikliranog materijala, jer je posebna pažnja posvećena ekologiji.

Svi automobili i autobusi koji će odavde voziti takmičare biće na električni pogon. A kada je reč o klimatizaciji, rashlađivanje će se, umesto klima-uređajima, obezbeđivati položajem stanova, rasporedom soba, strujanjem vazduha, tendama, izduvnim tunelima u visini poda i osvežavajućim panoima. Planira se spuštanje temperature za šest stepeni u odnosu na spoljnu. Već je izvršena i simulacija termičkim kamerama, u ekstremnim uslovima, na 41,6 stepeni. I, sistem radi.

Notr Dam

FRANCUSKI predsednik Makron je želeo i da Bogorodičina crkva, koja je stradala u požaru 2019, bude završena do OI. Biće gotova 2024, ali tek 8. decembra. Ogroman posao je završen, očišćeni su zidovi, restaurirane skulpture, renovirani krov, tavan, dekor, obnovljene slike, drvenarija, vitraži, ali oštećenja su bila ogromna, da bi sve stiglo da bude završeno do Igara. Čuvenu katedralu, turisti koji budu došli u Pariz na OI tako neće moći da obiđu.

GLAVNI građevinski teatar je na teritoriji tri opštine, Sen Deni, Sent Uan i Il Sen Deni, gde se uzdiže buduće Olimpijsko selo. Reč je o trenutno najvećem gradilištu u Francuskoj. Grubi radovi su odavno prošli, od 30 kranova u funkciji je još samo jedan.

Ovde je niklo 40 zgrada. Sve izgleda kao iz bajke, futuristička zdanja će oduševiti učesnike i svet. Selo se gradi u Sen Deniju, blizu stadiona, a istovremeno i najsiromašnijoj opštini u Francuskoj. Time se podstiče njen razvoj. Gradnja je počela pre šest godina, a u normalnim okolnostima ovoliki broj stanova gradio bi se petnaestak leta. Sve bi, osim dve zgrade, trebalo da bude završeno do kraja godine, a tehnički prijem do marta. Posle atleta, ovde će se useliti običan svet. Od 2025, tu će živeti studenti i porodice, a od ukupnog fundusa 25 odsto će biti socijalni stanovi. Cena kvadratnog metra kretaće se od 6.700 do 8.000 evra.

Foto: Goran Čvorović

VODIČ Valerija Pičugina

PARKET, itisoni i sistem grejanja polako se ovih dana postavljaju u Olimpijskom selu.

Uređuje se i obala Sene. Prvi kupci su imali priliku da pazare 174 stana. Trenutno je tu oko 2.000 radnika. Ukupno je, na pripremi celih Igara, trenutno angažovano oko 4.000 neimara na pedesetak aktivnih gradilišta.

Tokom Igara, u sobama će se nalaziti po dvoje takmičara, a u stanovima do osmoro. Neće imati kuhinju, jer nemaju dovoljno vremena da gule šargarepu, pripremajući se za nastupe.

Foto: Goran Čvorović

UDOBNOST Naš dopisnik "proverava" ležaj za takmičare

Zato će na raspolaganju imati restoran koji će služiti 45.000 obroka dnevno. Bezbednosti će, u aktuelnoj svetskoj situaciji, biti posvećena naročita pažnja. Više sigurnosnih prstenova štitiće Olimpijsko selo. Odavde će čak 85 odsto borilišta biti na razdaljini kraćoj od 10 kilometara. Tu će tokom dve nedelje živeti 14.250 takmičara i trenera. Biće savršen paritet, jednak broj muških i ženskih sportista, po 5.250.

U buduću novinarsku bazu u Dinjiju, biće smešteno 1.500 novinara iz celog sveta, a u Buržeu će biti pres-centar za 10.000 izveštača. Računa se da će ceo događaj pratiti čak 25.000 novinara s lica mesta, dvostruko više nego takmičara.

Foto: Goran Čvorović

SMEŠTAJ Ovde će boraviti olimpijci

IGRE bi trebalo da koštaju 8,2 milijarde evra, ne računajući obezbeđenje, lečenja i eventualne nepredviđene troškove u poslednji čas. Prvobitni račun iznosio je 6,6 milijardi. Na poskupljenje su naročito uticali inflacija, ali i neplanirane operacije, kao što su zamena peska na stadionu za bičvolej (327.000 evra), obnova svlačionice na velodromu u Vansenu (80.000) ili zamena svih sijalica na "Parku prinčeva", koje su se sporo palile (800.000 evra).

U Sen Deniju pri kraju je podizanje i Akva-centra, čijem bazenu će moći da bude modifikovana dubina. Biće gotov krajem marta. Tu će se održavati takmičenja u vaterpolu, umetničkom plivanju i ronjenju.

Kasni prigradski metro

NOVI metro oko "Velikog Pariza", nažalost, neće biti spreman za Olimpijske igre. Iako je završetak bar nekih od linija bila želja francuskog predsednika Emanuela Makrona, to se neće dogoditi. Linija 17 će biti spremna 2025, a 16 tek 2026. Ali, zato će na vreme biti produžena postojeća linija 14, koja će povezivati Olimpijsko selo s aerodromom Orli. Pariz užurbano renovira i aktuelnu mrežu, pre svega prigradsku železnicu "B", koja spaja sever s jugom prestonice.

Arena u severnom kvartu Šapel je jedini novi olimpijski objekat u samom Parizu. Ima kapacitet do 8.000 mesta, a posle Igara biće sala za sportske i kulturne događaje.

Planira se i do 130 datuma za koncerte godišnje, a tu će se igrati i Prva liga futsala.

Foto: Goran Čvorović

RADOVI Olimpijsko selo u izgradnji

RADOVI obuhvataju i renoviranje dvadesetak postojećih objekata, kao što je i legendarna sala "Veliki brod" na ostrvu Van u Sent Uanu, gde su nekada nastupali "Pink Flojd", "Led Cepelin" i Brus Springstin, a gde je svoje mitinge držao i čuveni generalni sekretar francuske Komunističke partije Žorž Marše. Ovde će se igrati mečevi u košarci i odbojci.

Na Rolan Garosu će se održavati takmičenja u tenisu i boksu, a Stadion "Sizan Langlan", drugi po veličini na ovom teniskom kompleksu, imaće ubuduće platneni krov.

Foto: Goran Čvorović

PROJEKAT Maketa Sela

Prečišćava se i Sena da konačno njom može da se zapliva. Letos su izvršene prve probe.

Pod mostovima pariske reke biće održani triatlon i paratriatlon, a kasnije će u njoj moći na određenim mestima da se kupaju i Parižani. Na Seni će biti i otvorene Igre.

POLEMIKE i kontroverze su, takođe, sastavni deo ovako velikih takmičenja. Tako je oko 500 romskih porodica raseljeno iz karton-naselja u Trambleu u oblasti Sena-Sen-Deni, a mnogi se pitaju da li je to urađeno baš zato da se ne bi kvarila idilična slika koja treba da prati OI. Pobunili su se i neki radnici "bez papira". Njih desetorica, iz Malija i Demokratske Republike Kongo, tužili su letos 12 firmi, među kojima ima i svetski poznatih, jer nisu dobili ugovore, platne liste, niti zaštitu na radu. U međuvremenu je njihov status regulisan. Da bi sve bilo perfektno, potrebno je 5.000 inspektora rada, a trenutno ih je raspoloživo samo 1.600.

Foto: Goran Čvorović

ISHRANA Zgrada u kojoj će biti restoran

Od početka svih radova, registrovano je 130 incidenata, od kojih 17 teških. Dugo je sve prolazilo bez smrtnog slučaja, ali je, nažalost, u junu, kamionom pregažen radnik tokom radova na gradilištu za prečišćavanje Sene.

Ako se izuzmu klasične boljke, sve ipak obećava da će OI 2024. u Parizu biti veliki svetski spektakl.

Foto: Goran Čvorović

NEKAD Olipmijsko selo u Parizu 1924

 

Od Lila do Polinezije

OSIM u Parizu i pariskom regionu, takmičenja u okviru OI u Parizu sledećeg leta od 26. jula do 11. avgusta održavaće se i u Lilu, Lionu, Sent Etjenu, Nici, Marselju i Šatoruu, dok će surferi otići čak na Tahiti, u Francusku Polineziju.

 


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)