ČUDNOVATA CRKVA PODIGNUTA DAVNE 1933. GODINE: Posvećena je Svetom Nikoli (FOTO)

S.Babović

30. 08. 2023. u 07:15

DAVNE 1933. godine podignuta je mala drvena Crkva Svetog Nikole u selu Pasjak kod Kruševca, na mestu gde su vernici duboko u zemlji pronašli krst.

ЧУДНОВАТА ЦРКВА ПОДИГНУТА ДАВНЕ 1933. ГОДИНЕ: Посвећена је Светом Николи (ФОТО)

Foto:S.Babović

Krst je nestao bez traga, ali je bogomolja nastavila da živi. Danas je čuva tek nešto više od 200 meštana, koliko ih je ostalo da živi u Pasjaku, gde je posle čak 90 godina postojanja, prvi put i osveštana.

Vernici su u zadnje dve godine brižno prikupljali novac da obnove mali hram. 

- Crkva je adaptirana, ukrašena je kamenom, unutra su urađeni ikonostas i freske - predočava za „Novosti“ Miroslav Simić, predsednik Crkvenog odbora. - Izgrađen je ceo potporni zid, koji štiti objekat. Podigli smo zvonik i popločali celu portu, uredili staze i ukrasili je cvećem. Bio je to veliki poduhvat za naše malo selo.

Pasjak ima svega 60 kuća. U gotovo svakoj slave Svetog Nikolu. Mladih je sve manje. Starine ostaju i nadaju se da će Bog vratiti život u selo.

- Entuzijazam za obnovu ove crkve došao je od žena poreklom iz Pasjaka, koje su krenule u u obnovu i kupovinu crkvenog inventara, probudile su ostale i svi su se ujedinili – predočava za „Novosti“ paroh Miroslav Pešić. - Ova crkva je pečat identiteta celog sela. I na pravom je mestu, u samom centru. Ona predstavlja nadu Pasjaka.

S tom nadom, krenuli su meštani davne 1929. godine da kopaju tražeći neke ostatke bogomolje u zemlji. Selo nije imalo crkvu, ali je izvesna žena sanjala da postoji hram posvećen Svetom Nikoli pored štale na imanju porodice Gvozdenović. Otišla je kod gazdarice Jevrosime i ispričala joj za san.

- Zamolila je da se odobri istraživanje zemlje, Jevrosima je dozvolila i krenulo je kopanje – priča za „Novosti“ Miloš D. Stojadinović, autor knjige o Pasjaku, gde ima porodične korene. - Meštani Stanisav Gvozdenović, Radoš Milojević i Aleksandar Ćirković Sanda dugo su kopali i već su izgubili nadu da tu postoji crkva. Na predlog jednog meštanina, počeli su da kopaju još dublje. Trećeg dana su pronašli krst i kamen i krenulo se sa izgradnjom crkve.

Nije se bilo para za velelepni hram, pa je izgrađen od kovanica, slame i blata. Sadašnji izgled crkva je dobila kasnih 80-ih godina, ali je pun sjaj počeo da se nazire tek pre dve, kada se krenulo u obnovu. Kruna napora vernika bila je u ponedeljak: episkop kruševački David osveštao je bogomolju.

O crkvi nema pisanih podataka, ali legende narod čuva kroz priče. Jedna od njih vezuje se za Jevrosimu Gvozdenović, koja je dozvolila istraživanje i gradnju bogomolje. Imala je sina po imenu Radomir, koji nije prohodao ni sa pet godina.

- Kretao se klečeći na kolenima - kaže Stojadinović, pozivajući se na predanje. - Porodica je odvela dete u manastir Svetog Romana u Đunisu. Verujući u čudo, prenoćili su u ovom manastiru. Peti dan nakon povratka u Pasjak, dečak je prohodao.

Ovo nije jedina legenda koja se danas može čuti u Pasjaku. Samo o nastanku imena sela postoji čak 11 predanja, po čemu je Pasjak jedinstven u svetu.

SELO STARO BAR PET VEKOVA

PASJAK se prvi put spominje u turskom popisu iz 1530. godine kao selo u nahiji Zagrlata, kao bivše naselje nahije Aladža Hisar (Kruševac). Selo je netipično malo za kruševački kraj. Ima četvororazrednu školu, Dom kulture, spomen-česmu izginulim meštaima u oslobodilačkim ratovima. Istorija se delimično može sagledati i na groblju, gde počiva kmet Radenko od 1837. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)