ČETVRT VEKA NA PITANJE - GDE SU, NEMA ODGOVORA: Kosovsko pravosuđe bez želje i namere da procesuira otmičare Slavuja i Perenića

D. Zečević

22. 08. 2023. u 11:02

Dvadeset pet godina kolege novinari sa ovog mesta zajedno sa porodicama kidnapovanih naših kolega, traže, apeluju i postavljaju samo jedno pitanje: Gde su? Novinari znaju koliko je mučno i teško kada na neko pitanje ne dobijete odgovor, ali ovo pitanje nikada nećemo prestati da postavljamo. Uvek dok je nas, a naučićemo to i podučićemo i generacije koje dolaze posle nas, stojaćemo na ovom mestu sve dok ne dobijemo odgovor na pitanje gde su naše kolege Đuro Slavuj i Ranko Perenić?

ЧЕТВРТ ВЕКА НА ПИТАЊЕ - ГДЕ СУ, НЕМА ОДГОВОРА: Косовско правосуђе без жеље и намере да процесуира отмичаре Славуја и Перенића

Foto D. Z.

Ovo je juče, 25 godina kasnije, na putu Velika Hoča - Orahovac, na mestu gde su 21. avgusta 1998. kidnapovani novinari Radio Prištine Ranko Perenić i Đuro Slavuj, istakla Ivana Vanovac, predsednica Društva novinara Kosova i Metohije, kraj spomen-ploče na mestu njihovog nestanka.

Oni su krenuli u manastir Zočište da urade reportažu o monasima, koji su bili kidnapovani, a vratili su se u manastir posredstvom međunarodnog crvenog krsta, i odatle se Slavuju i Pereniću gubi svaki trag.

I juče su se novinari redakcija sa Kosova i Metohije, ali i beogradskih medija okupili na mestu kidnapovanja svojih kolega dok im je podršku pružio i šef misija Oebsa na Kosovu Majkl Devenport. Ivana Vanovac i ostali predstavnici Udruženja novinara Srbije izrazili su nadu da će se u saradnji sa međunarodnim misijama, budući da kosovsko pravosuđe nema ni želje ni namere da procesuira kidnapovanja i ubistva novinara, što je, kako su naveli, najveći atak na demokratiju jednog društva, rasvetliti sudbina nestalih Slavuja i Perenića.

Na mestu njihove otmice bili su i članovi njihovih porodica, Snežana, supruga Ranka Perenića i Predrag, bratanac Đure Slavuja.

Foto D. Z.

- Ja bih htela da se zahvalim ovim ljudima što nisu dozvolili da ovo padne u zaborav. Imam utisak da jedino to možemo, da ih branimo od zaborava. Ostalo, mislim da nemoćni smo jednostavno. Valjda će neko da se smiluje i da reši, da nam ovu agoniju konačno prekine - rekla je Rankova supruga Snežana Perenić.

Bratanac Đure Slavuja, Predrag Slavuj kaže da se njegova porodica još nada da su čuda moguća.

- Već 25 godina se nadamo barem nekoj reči, nešto da se sazna, da se završi. Nadamo se u Boga, da su čuda moguća- poručuje Slavuj.

Šef misije Oebs u Prištini Majkl Devenport istakao je da je okupljanje podsetnik na Slavujev i Perenićev rad, na njihovu hrabrost, kao i na opasnost sa kojom su se novinari suočavali tokom izveštavanja za vreme sukoba 1999. godine.

- Želimo da istaknemo da je sećanje na nestale novinare deo kontinuiranih napora Oebs, da uključi porodice žrtava, da podstaknemo važnost javnog diskursa na ovu temu, i da podignemo svest javnosti sa jedne strane i svest institucija sa druge strane, institucija za odgovornošću, za vladavinu prava i o važnosti na kraju okončanja nekažnjavanja. Želim da navedem da okončanje nekažnjavanja, nekažnjavanje takvih krivičnih dela zahteva efikasne, nepristrasne istrage kako bi se svi odgovorni izveli pred lice pravde - kazao je Devenport.

Osam puta rušili spomen-ploču

SPOMEN-ploču novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću albanski vandali rušili su osam puta.

Na njoj na srpskom i albanskom jeziku piše "Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestali naše kolege novinari Ranko Perenić i Đuro Slavuj, tražimo ih".

Od 1998. do 2005. godine na Kosovu i Metohiji kidnapovano je i ubijeno 17 novinara i medijskih radnika na srpskom i albanskom jeziku.

- Kako je moguće da na tako malom prostoru evo već 25 godina ne znamo šta se to dogodilo. Ali ova profesija i na prvom mestu istina je pokazala da se ne može ućutkati, jer 25 godina ponavljamo, tražimo ih, jer 25 godina praznina, bol, osećaj ostavljenosti i bespomoćnosti govori da tako ne može i da ovaj sistem, koji je te ljude oteo i koji očigledno vlada, mora nekad da položi račune - istakao je predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)