SA VERNICIMA U MANASTIRU TUMANE KOD GOLUPCA: Ovo je srce naše vere, koje pruža istinsku utehu... Dolaze cele godine vernici

D. Novković

20. 08. 2023. u 11:00

MANASTIR Tumane kod Golupca, sveto mesto, mesto isceljiteljsko, mesto naše vere, mesto koje pruža utehu. Ovako o svetinji Srpske pravoslavne crkve, gotovo uglas govore vernici.

СА ВЕРНИЦИМА У МАНАСТИРУ ТУМАНЕ КОД ГОЛУПЦА: Ово је срце наше вере, које пружа истинску утеху... Долазе целе године верници

Foto FB Tumane

A njih je ovde svakodnevno veliki broj, "ne zna im se broj" dodaju dok se klanjaju moštima prepodobnog Jakova Tumanskog i svecima Zosimu i Jakovu.

Posećuju manastir vernici i iz zemlje i okruženja. Tako je bilo i ovih dana. Mnogi od njih će doći ovde ponovo već sutra, 21. avgusta, kada SPC slavi praznik svetih Zosima i Jakova. Manastirski kompleks biće mali da primi sve vernike, a put manastira godinama se organizuje prevoz autobusima iz čak oko 60 gradova Srbije i regiona.

- Pozivamo sve one koji imaju veru da dođu u ponedeljak, da se ovde zajedno saberemo.

Celog dana čitaće se molitve za zdravlje i svi će imati pristup moštima svetih Zosima i Jakova - poručuje iguman Dimitrije, starešina manastira.

U svojoj knjizi "Manastir Tumane, čudo ljubavi božje", iguman Dimitrije je prikupio mnogobrojna svedočenja vernika o tome kako su se oni ili njihovi bližnji izlečili od najtežih bolesti ili dobili potomstvo posle više godina, nakon što su posetili Tumane i pomolili se svecima Zosimu i Jakovu.

U manastirskoj crkvi služiće se i sutra sveta arhijerejska liturgija, a potom sledi blagosiljanje slavskog kolača i slavsko posluženje za vernike i ostale goste. U blizini manastira i danas postoji isposnica Zosima Sinaita, koji je u Srbiju pristigao sa Sinaja, u srednjem veku. Isposnicu čine dve pećine, od kojih je jedna preuređena u pećinsku crkvicu. Njegove mošti pronađene su u manastirskoj crkvi 1936. godine. Pošto su izvađene iz zemlje, oprane su u vinu i stavljene u kivot. Mnogobrojni vernici smatraju da one imaju isceliteljsku moć i pomažu u lečenju mnogih bolesti.

Isceliteljske moći pripisuju se i moštima prepodobnog Jakova Tumanskog, učenika Svetog Nikolaja Velimirovića, koji je, kao žički monah, po sopstvenoj želji, sahranjen na groblju u Tumanu 1946. godine. Reč je o doktoru filozofije na Sorboni i prava u Monpeljeu, dr Jakovu Arsoviću, nekadašnjem ambasadoru Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj. Njegove mošti pronađene su 2014. godine i danas se nalaze u manastirskoj crkvi.

Ovde se nalazi se ikona Presvete Bogorodice "Kurskaja", koju monasi smatraju najvećom svetinjom manastira. Ova ikona, doneta iz okoline ruskog grada Kursk, dva puta je spasena iz požara i smatra se čudotvornom. Monasi se nadaju da će se jednog dana u Tumanu podići hram u njenu čast, kako bi bila izložena pred vernicima na poklonjenje i blagoslov.

U manastir Tumane dolaze i oni koji nisu vernici, kako bi uživali u izuzetno sređenom kompleksu, koji se nalazi podno brda, usred šumskog predela. Sem lepo uređene crkve, pored koje se nalazi prodavnica sa ikonama i manastirskim proizvodima, tu je i besprekorno održavana porta, sa negovanom travom, cvećem i klupama. Pored manastira protiče Tumanska reka. Manastir ima i mini zoo-vrt, sopstvenu ekonomiju i pčelinjak, a za goste se gradi i konak sa bibliotekom.

Paljen i miniran

MANASTIR Tumane podignut je u 14. veku i posvećen je Svetom arhangelu Gavrilu. Tokom Prvog i Drugog srpskog ustanka bio je spaljen, a obnovljen je za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića. Srušen je miniranjem do temelja 1910. godine, da bi 14 godina kasnije bio ponovo sagrađen.

Humanost

MONASI Tumana redovno daju priloge i pomoć ugroženima. U hrani i novcu pomažu ostale crkve i manastire, domove za decu i stare, internate, ali i pojedince. Novac je preusmeren i za terapije matičnim ćelijama za dečaka Vuka Sretenovića (5) iz Aranđelovca, kao i za nabavku proteze za Nevenu Vujić (20) iz Dubone, koja je 5. maja teško ranjena kod Mladenovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)