"ZLATNA TRUBA" "NOVOSTI" ZA MILENKA FILIPOVIĆA: U Gučkoj dolini, prestonici ponosnog instrumenta, ponosnih muzičara i domaćina (FOTO)

V. Ilić

14. 08. 2023. u 07:58

ZLATNU trubu, dar "Večernjih novosti", na ovogodišnjem, 62. Saboru trubača u Guči osvojio je Milenko Filipović iz Užica. To je odlučio žiri publike, u sastavu: Marina Filipčev, direktorka marketinga Kompanije "Novosti" (predsednik), Milan Bojović, Katarina Tomanović, Bosiljka Radičević, Milan Sarić.

ЗЛАТНА ТРУБА НОВОСТИ ЗА МИЛЕНКА ФИЛИПОВИЋА: У Гучкој долини, престоници поносног инструмента, поносних музичара и домаћина (ФОТО)

Foto: Novosti

Presrećni trubač podelio je svoju radost sa saborašima, koji su ga na ramenima proneli kroz Guču, a on je svirao bez prestanka. Slavlje se nastavilo ulicama trubačke prestonice, gde su hiljade saboraša sa oduševljenjem dočekale ovogodišnju "Zlatnu".

Foto: Printskrin

- Malo je reći da sam presrećan. Ostvario mi se životni san - kazao je Milenko Filipović.

Foto: Novosti

Zlatne niti Milivoja, Dejana, Fejata, Marka...

PRVI dobitnik koji se okitio "Zlatnom trubom" našeg lista bio je Srećko Obradović iz sela Rti u Dragačevu. Najviše "Zlatnih truba" (po četiri) osvojili su: Milivoje Stanimirović iz Krvavaca i Milovan Petrović iz Dubokog, koga je posle smrti nasledio sin Dejan, koji je ovo priznanje dobio 2005. i 2009. i 2010. godine. Jedino je proslavljenom trubačkom asu Stanimiroviću pošlo za rukom da četiri godine uzastopno osvoji "Zlatnu trubu". Među onima koji su se "pozlatili" bili su Milija Milić iz Bajine Bašte (tri puta), Dejan Lazarević iz Požege, Dejan Jevđić iz Požege (tri puta uzastopno), nadaleko čuveni majstor trube Boban Marković, Fejat Sejdić, Slobodan Salijević, Marko Trnavac, Marko Gligorijević, Bojan Krstić, Ivan Jovanović i mnogi drugi.

Po oceni stručnog žirija "Prvu trubu" Dragačeva osvojio je Bojan Ristić iz Vladičinog Hana, dok je najbolji orkestar na ovogodišnjem Saboru Stefana Mladenovića iz Vranja. Najizvornije je muzicirao orkestar "Timočki veseljaci" iz Knjaževca.

Taman se varoš umirila, utihnule trube i saboraši tek krenuli na počinak, kada se Gučom juče ujutru prolomio zvuk prangija. Pet puta gučku dolinu, tačno u sedam sati, potresle su "detonacije", a ulicama dragačevske prestonice zaječale su trube. Ječe, čini se kao nikada pre, ječe, čekajući svoju "Zlatnu"... Dolaze sa svih strana četiri orkestra i skupljaju se kod Spomenika trubaču.

Foto: Printskrin

 

Pozivali i prangije i trubači na ustajanje, na novi saborski dan, na novo gučko ludilo, na igru.

Harambaša

STEFAN Petković proglašen je za harambašu 62. Dragačevskog sabora trubača, nakon atraktivnog momačkog nadmetanja, poznatijeg kao Narodni višeboj. Najspretniji i najjači višebojci takmičili su se u nekoliko disciplna: skok udalj iz mesta, skok uvis iz mesta, bacanje kamena s ramena, rvanje u kosti, gađanje kroz prsten jabuke. U prve četiri discipline, neprikosnoven je bio Stefan, dok je jedna dama iz Guče - Olivera Milutinović, prostrelila kroz prsten jabuku. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)