OD OVOG KAMENA GRADILA SE I BELA KUĆA, ALI I NAJLEPŠI MANASTIRI I ZDANJA U BEOGRADU: Vekovima se ekspolatiše kod Kruševca (FOTO, VIDEO)

S.BABOVIĆ

11. 07. 2023. u 14:50

VERUJE se da je od kamena iz sela Bela Voda kod Kruševca izgrađena i čuvena Bela kuća.

ОД ОВОГ КАМЕНА ГРАДИЛА СЕ И БЕЛА КУЋА, АЛИ И НАЈЛЕПШИ МАНАСТИРИ И ЗДАЊА У БЕОГРАДУ: Вековима се експолатише код Крушевца (ФОТО, ВИДЕО)

Rineu Žanjuju, kineski doktorand, Foto S. Babović

I dok informacija da je u rezidenciju svih američkih predsednika ugrađen i slavni „belovodski peščar“ možda nije pouzdana, jedno je izvesno: od kamena iz Bele Vode građeni su neki od najlepših srpskih manastira i crkava, ali i velelepne građevine u Beogradu.

Belovodskim kamenom je posle Prvog svetskog rata srpsko-francuska firma „Batinjol“ otpočela izgradnju Beograda belovodskim peščarom. Tako su izgrađena Crkva Svetog Marka na Tašmajdanu, palata Beograd, Pošta, Hipotekarna banka, Brankov most, Francuski kulturni centar.

- „Beličnjak“ je ugrađen u manastire i crkve moravske škole Drenča, Naupara, Lepenac, Ravanica, Lazarica, Ljubostinja, Rudenica, Manasija, Kalenić, Milentija, Veluće, ostatke slavnih gradova, utvrđenja, palata, česama, portalima, vencima, školama, a zbog estetike i postojanosti peščar su birali knez Lazar, despot Stefan Lazarević, Rade Neimar, Radič Postupovič, vladika Nikolaj Velimirović, patrijarh German - objašnjava nam dr Velibor Lazarević iz Bele Bode.

Belovodski peščar u proseku leži na dubiti od 50 metara.

- Oko 400 starih i novih površinskih majdanskih kopova izmereno je 1997.godine u okolini Bele Vode – posvedočio je za „Novosti“ prof. dr Lazarević. -

Oko 1880. godine su se svi vijadukti i mostovi prve srpske pruge od Beograda do Niša gradili od našeg peščara, a između 1919. i 1960. godine gradilo se Pomoravlje, centralna Srbija, pola Šumadije sa Levčom i Temnićem, pa na jugu do Blaca i Prokuplja. Dela od našeg kamena su od Moske i Sent Andreje na severu, do Izraela i Vaseljenske patrijaršije na istoku, Krfa i Hilandara na jugu i Birmingema na severu.

Belovodski kamen je toliko poznat da ima i poseban muzej u selu, ali i manifestaciju. Ove nedelje počela je 47. Belovodska rozeta, koja okuplja klesare, vajare, mozaičare.

Svi oni stvaraće do subote u okviru 27. Vajarske kolonije „Belovodski peščar“ i 12. Mozaičarske kolonije „Mladen Srbinović“.

Centralni događaj manifestacije je u subotu, kada će glumcu, scenaristi i reditelju Radošu Bajiću biti uručena nagrada „Cvet u kamenu“, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i umetnosti. Dobitnik ovog priznanja bio je i  književnik Petar Handke i to mnogo pre nego da dobije Nobelovu nagradu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)