DUGA OŽIVELA LEGENDU O VRŠAČKIM PATULJCIMA: Iz Vršačke kule večeras se otvorila misteriozna Kapija svetlosti

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

06. 07. 2023. u 21:38

LEGENDA kaže da na Vršačkim planinama žive patuljci, koji čuvaju taj masiv od suše i od zla.

ДУГА ОЖИВЕЛА ЛЕГЕНДУ О ВРШАЧКИМ ПАТУЉЦИМА: Из Вршачке куле вечерас се отворила мистериозна Капија светлости

Foto: J.J.Baljak

Stanuju pod drevnim stenama i korenjem drveća. Niko ih nikada nije video. Tu su se nastanili još pre nego što je u tim krajevima bilo ljudi.

Došli su sa planete koju su oni zvali Mun. Predanje kaže da se iz te planete i danas može izaći ili se u nju ući kroz Kapiju svetlosti, koja se povremeno pojavljuje kod Vršačke kule.

Danas je ta Kapija svetlosti bila vidljiva svim Vrščanima. Posle kratkotrajnog nevremena pojavila se duga, koja je izvirivala tačno iz Vršačke kule.

Da li su patuljci kroz nju otišli na svoju planetu Mun ili su im se na Vršačkim planinama pridružili novi patuljci, ne znamo.

Zavisi od toga kako su se ljudi ophodili prema prirodi u kojoj oni vekovima žive. Svakako, nadamo se da nisu otišli, jer legenda kaže da će u tom slučaju na Vršačkim planinama nastati suša, nestaće šume, raspašće se stene, otići ptice i životinje...

Bilo kako bilo, patuljci su svakako nastavili da žive na Vršačkim planinama, kroz prvu stalnu izložbu, koja je u ponedeljak otvorena u Vršačkoj kuli.

S obzirom na to da ih niko nikada nije video, figurice patuljaka, koje su deo ove postavke, po svom nahođenju napravila je Vrščanka Danijela Radeka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)