SVEČANA vladarska odora kneza Lazara, od carskog purpurnog brokata na kome se igraju zlatni lavovi, vaskrsla je u virtuelnoj stvarnosti, posle 634 godine dramatične istorije i od danas se može videti na zvaničnom sajtu Muzeja SPC (muzejspc.rs)

Vera

28.06.2023. 19:38

Samo šta je lav bio simbol moćnog Rimskog carstva, odmah posle orla, čak i Dalmacija i danas ima simbol tri lava. Nema to nikakve veze sa Srbijom, te su simbole Srbi preuzeli sa pravoslavljem od Vizantije i veru i pismo i dvoglavig orla i 4c.

Bungi

28.06.2023. 20:26

@Vera Simbol "4s" se prvi put pojavljuje u Vinčanskoj kulturi prije oko 9000 godina.Predstavlja pomračenje sunčevog diska u različitim fazama.Nema veze sa ćiriličnom slovom s, ocilima i Istočnim rimskim carstvom.Simbol svastika se takođe pojavljuje u istoj kulturi i predstavlja sunce sa zracima.Stari Grci-Jelini su došli na Egej tek oko 800 g.p.n.e.

ZAvram

30.06.2023. 23:18

@(Ne)Vera! Ваљда сте прочитали да је Лазарева владарска одора израђена у италијанском граду Лука. Иначе. чега лошег има у лавовима? Зар се наш кнез, вољени цар Лазар у народу, није на Косову борио као лав за своју и нашу Србију, за васколико српство? Иначе, сјајан подсетник из историје Б. Субашића! Мане нема, само похвала на претек!

ZAvram

01.07.2023. 00:09

@No! Не разумем што Вам објавише овај коментар! Зар Његова Светост патријарх Порфирије, са верним народом, није одржао парастос на Газиместану јунацима Косовског боја? Зар нисте видели верни народ, који је дошао да ода почаст див-јунацима, какве свет није видео? Јер, супротставити се неупоредиво јачој сили, попут Османлија, могао је само великомученик Лазар са српском војском... Слава им и безгранично поштовање!