OPERISALI MOZAK NA FETUSU: Svetski poduhvat francuskih hirurga

NESVAKIDAŠNjI poduhvat izveli su francuski lekari, prvom operacijom u svetu izvršenom na mozgu fetusa u majčinom stomaku. Hiruška intervencija je izvršena u septembru, a vest je saopštena tek sada, jer su lekari želeli da sačekaju da prođe postoperativni period oporavka. Osmomesečni Lisandro se, kažu, oseća odlično.

ОПЕРИСАЛИ МОЗАК НА ФЕТУСУ: Светски подухват француских хирурга

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Tim hirurga iz pariske bolnice "Neker" izvršio je komplikovanu operaciju mozga, usled deformacije na Galenovoj veni, na još nerođenoj bebi koja se nalazila u majčinom stomaku, što je omogućilo da joj se spasi život. U intervenciji je učestvovalo čak dvadesetak specijalista.

- Ovo je velika nada koja do sada nije postojala za sve ozbiljne oblike deformacija – izjavio je načelnik akušerskog odeljenja bolnice "Neker" Iv Vil, koji je učestvovao u operaciji.

Intervencija je trajala nešto više od pola sata, a tumor je uklonjen kroz mikro otvor u stomaku majke i lobanji nerođene bebe. Najteže je, kažu stručnjaci, bilo izračunati poteze i dužinu platinastih instrumenata. Jer, mozak je u tom stadijumu razvoja ljudskog organizma sićušan – veličine omanjeg oraha. Mali Lisandro je u tom trenutku u maminom stomaku bio težak između 2,5 i 2,7 kilograma.

Roditelji Elodi i Marko Da Kosta su pristali na operaciju, jer bi u suprotnom postojale velike šanse da beba ne preživi, ili da ostane s trajnim posledicama. Vena koja je imala anomaliju snabdeva mozak krvlju i kiseonikom.

- Marko i ja smo se pogledali i shvatili iste sekunde da želimo da pokušamo da spasemo našeg sina - opisala je za "Parizjen" 35-godišnja mama Elodi trenutak kada je lekar zatražio da se odluče.

Problemi su utvrđeni na trećoj ekografiji, a intervencija je izvršena nad fetusom starim 33 sedmice. Majka je bila pod lokalnom anestezijom, dok je tata stajao iza, u operativnom bloku. Bilo je potrebno i da lekarski tim okrene fetus u stomaku, da bi glava bila u gornjem položaju.

Trudnoća je nastavljena bez problema, a Lisandro je rođen pet nedelja kasnije i bio je težak 3,255 kilograma. Porođaj je protekao uobičajeno, bez ikakvih komplikacija. Na snimku koji je kasnije urađen više nema ni tragova na mestu gde je na mozgu izvršena operacija.

Slične intervencije su ranije rađene na tek rođenim bebama, ali su one već bile iznurene bolešću i teško su podnosile ovakve operacije.  Postojao je i veliki rizik od mrtvorođenog ploda.

Lekari kažu da će Lisandro nastaviti da živi bez posledica. U francuskim medijima su se pojavile fotografije srećne porodice i dečaka koji raste kao i sve druge bebe njegovog uzrasta.

SPASILI BEBU I U BOSTONU

Ohrabreni ovim rezultatima, lekari u Bostonu su u martu izveli sličnu operaciju, nad devojčicom Denver Koleman, takođe uspešno. Ovakvi problemi pogađaju jednu bebu na 50.000 rođenih i u blizu 90 odsto slučajeva se završavaju smrtno. Nova hiruška metoda sada predstavlja nadu da će im životi biti spaseni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)