HITLEROVO ORUŽJE OSVETE NAJAVILO RATOVE BUDUĆNOSTI: Prve borbene bespilotne letelice lansirane na današnji dan 1944. (FOTO)

B.S.

13. 06. 2023. u 21:00

RAKETNO naoružanje dugog dometa ušlo je u upotrebu na današnji dan 13. juna 1944. kada su se nemačke "krilate bombe" V-1 (Fau-1) sručile na London.

ХИТЛЕРОВО ОРУЖЈЕ ОСВЕТЕ НАЈАВИЛО РАТОВЕ БУДУЋНОСТИ: Прве борбене беспилотне летелице лансиране на данашњи дан 1944. (ФОТО)

Foto Arhiva

 Do kraja rata ove bespilotne letelice naoružane bojevom glavom sa 700-1000 kilograma eksploziva i kasetnim bombama težine 23 kilograma ubile su 22.892 žrtve, uglavnom civile. Fau-1 se smatra pretečom današnjih krstarećih projektila.

vikipedija

Spasioci traže preživele u bombardovanim britanskim gradovima

Krilatoj raketi je puno ime Vergeltungswaffe 1, u prevodu "Oružje osvete 1", dao Hitlerov ministar propagande Jozef Gebels. Lansiranje smrtonosnih letelica na mlazni pogon na gradove u Engleskoj bio je nemački odgovor na invaziju trupa zapadnih saveznika sa britanske obale na Normandiju.

vikipedija

Nemački vojnici vuju raketu ka lanseru

Razvoj bespilotne letelice sa daljinskim upravljanjem započeo je još 1936. a proizvodnja projektila je lansirana krajem 1942. na ostrvu Usedom u Baltičkom moru. Na njemu se nalazio koncetracioni logor Mitelbau-Dora čiji su logoraši korišćeni kao radna snaga u proizvodnji Fau-1, ali britanska obaveštajna služba je došla do informacija o ovom projektu. Bombardovanjem ostrva 17. i 18. avgusta 1943. proizvodnja krilatih raketa je zaustavljena na nekoliko meseci. Nemci nisu želeli da osustanu od ovog oružja budućnosti i do kraja rata je proizvedeno 32.000 komada "fau-1".

vikipedija

Šema mlazne "krilate bombe"

Kada su saveznici zauzele sve lansirne rampe okrenute prema Engleskoj, bombardovanje je nastavljeno po ciljevima u Belgiji, sve dok 29. marta 1945. nije zauzet i poslednji lanser.

Posle rata su na osnovu analize zaplenjenih raketa vojne laboratorije SAD, Francuske i Sovjetskog Saveza nastavile eksperimentisanje sa ovom vrstom naoružanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)