TRI MESECA U POSTU I MOLITVI : Hodočasnici krenuli u krstni hod od Hrama Svetog Save do Atosa

D.B.M.

28. 05. 2023. u 17:00

SA platoa ispred Hrama Svetog Save na Vračaru juče je udruženje "Vidovdansko hodočašće" posle molitve krenulo u Krstni hod da bi se na Vidovdan pričestili u Gračanici i prisutvovali pomenu na Gazimestanu. Hodoćašće će, potom, nataviti kroz južnu Srbiju, Makedoniju i Grčku, gde će obići tri vojnička groblja, spomen kosturnice Zebrnjak i Udovo i Zejtinlik. A, 29. juna iz Uranopolisa krenuće ka Svetoj Gori i Hilandaru. Krstni hod će završiti na Preobraženje, 19. avgusta, iznošenjem hodočasničkih ikona i barjaka na vrh Atosa.

ТРИ МЕСЕЦА У ПОСТУ И МОЛИТВИ : Ходочасници кренули у крстни ход од Храма Светог Саве до Атоса

Foto: Zoran Jovanovic

Hodočasnici su kao i tokom prethodnih 16 godina krenuli sa blagoslovom srpskog patrijarha. Za sreću na put dugom 1.100 kilometara blagosiljao ih je patrijarh Porfirije. Ovogodišnje hodočašće posvećeno je progonjenim vernicima Ukrajinske pravoslavne crkve.

- Već smo 13. maja održali Krstni hod u znak podrške Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi - kaže nam Hadži Milan Ivanković, predsednik udruženja "Vidovdansko hodočašće". - Želeli smo da ukažemo na problem terora koji se sprovodi nad UPC, kojoj se nasilno otimaju crkve i svetinje. Kijevo-Pečarska i Počajevska Lavra su svetinje za sve pravoslavne narode, pa i za nas Srbe. Upravo zato smo odlučili i da 17. Krstni hod posvetimo našoj braći i sestrama iz Ukrajine. Molićemo se za njih da izdrže sva gonjenja i da čvrsto ostanu u pravoslavnoj veri. Jedna smo crkva i zato su patnje ukrajinskih vernika i naše.

Foto: Zoran Jovanovic

 

Krstni hod se odvija u postu i molitvi, uz čitanje psaltira, a "putevoditeljka" je ikona presvete Bogorodice Pećke Krasnice, kao "zaštitnice i spasiteljke roda srpskoga krstonosnoga". Njoj se čita akatist u svakoj svetinji koju će pohoditi hodočasnici i svakodnevno se kiti svežim cvećem - "darom vernika koji tim svetinjama pritiču".

- Duhovno pokroviteljstvo je na ovom hodočašću dato čudotvornoj ikoni Bogorodice Počajevske, koju planiraju da otmu kao i Kijevo-Pečersku lavru - ističe Ivanković. - A, poruka hoda je "Ne damo svetinje Ukrajinske pravoslavne crkve".

NEPRESTANA MOLITVA

SVAKE godine u krstnom hodu učestvuje više desetina hodočasnika. Oni su različitih životnih biografija, različitih generacija, porekla, zdravstvenog stanja i društvenog položaja, baš kao i priložnici koji većinom žele da ostanu anonimni. Za sve učesnike molitva je najvažnija i ona je neprestana.

Ispred hodočasnika su časni krst, jermenski krst (hačkar), kao i porodični krst koji je prošao albansku golgotu i solunski front. Hodočasnici će skoro tri meseca biti u postu i molitvi, posvećeni molitvenom hodu. Spavaće u vrećama i bez ikakvog suvišnog komfora.

- Pravila u hodu su stroga, jer mi funkcionišemo kao pokretni manastir - kaže iskusni vođa puta. - Bez mesa, bez cigareta i alkohola hodamo u molitvi. Nosimo barjake, štampane akatiste, lične molitvenike, bele majice i marame za priključene hodočasnike i stotine ikonica za besplatno deljenje vernom narodu. Uveče imamo zajedničku trpezu agape i, naravno, poneli smo više pari udobne obuće, jer dnevno znamo da pređemo i po 20 ili više kilometara peške.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a