SLAVIMO SVETOG PROROKA JEREMIJU, DVE STVARI SE NE UZIMAJU U RUKE: Ove običaje bi danas trebalo ispoštovati

Novosti online

14. 05. 2023. u 08:36

SVETI prorok Jeremija hrišćanski je svetitelj i prorok rođen šest vekova pre Isusa. Iako većina građana i ne zna za njega, u nekim krajevima Srbije su se održali običaji i narodna verovanja o kojima se i danas vodi računa.

СЛАВИМО СВЕТОГ ПРОРОКА ЈЕРЕМИЈУ, ДВЕ СТВАРИ СЕ НЕ УЗИМАЈУ У РУКЕ: Ове обичаје би данас требало испоштовати

Foto Arhiva

Veruje se da je Jeremija zaštitnik od zmija otrovnica, zbog toga je običaj da se na današnji dan razgone ovi gmizavci da ne bi preko leta dosađivali.

Iz tog razloga praksa je da neko iz kuće porani, uzme tiganj i lupajući u njega nekoliko puta ponovi: "Jeremija u polje, a sve zmije u more! Samo jedna ostala, za zlo njeno ostala, oba oka izbola, na dan trna glogova. Na četiri šipova, zlu kob izela".

Dok god se čuje lupanje i pesma, zmije neće smeti da se približe.

Na ovaj dan se ne otvaraju britve i ne radi se ništa iglom i koncem. Ko bi na ovaj dan otvorio britvu, veruje se, na toga bi preko cele godine trčale zmije. U nekim krajevima stari veruju da se na današnji dan ne valja ni češljati da se ne bi izazivali ovi opasni gmizavci.

Staro verovanje je i da treba pripaziti da se nekom ne vuče pertla ili konac od odeće po podu, kako se za njim ne bi vukle ni zmije.

Po predanju, Sveti prorok Jeremija već je u petnaestoj godini počeo da proriče i zbog toga je vrlo često bio u nemilosti vlasti, čak proganjan i zatvaran. Zbog svojih proročanstava navukao je gnev velikaša, ali i poštovanje onih koji su u njega verovali.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!