POSLEDNJI TRENUCI TOLSTOJEVOG JUNAKA: Ovako je nastradao pukovnik Rajevski, uskoro premijera filma

S.BABOVIĆ

21. 05. 2023. u 21:29

SLAVNI pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski (1839-1876) svoje srce ostavio je kao dobrovoljac u borbi protiv Turaka u Gornjem Adrovcu kod Aleksinca.

ПОСЛЕДЊИ ТРЕНУЦИ ТОЛСТОЈЕВОГ ЈУНАКА: Овако је настрадао пуковник Рајевски, ускоро премијера филма

Foto:autori filma

Upravo će u ovom mestu 5. juna, biti dugo očekivana premijera igrano-dokumentarnog filma kruševačkog autora Gorana Erčevića o 16 poslednjih dana junaka Tolstojevog romana „Ana Karenjina“. Ne slučajno, jer će se tada obeležiti 147 godina od pogibije ruskog oficira.

Iako vrlo mlad, Rajevski je ostvario zavidno ime u vojski. Pokazao se kao dostojan i odlikovan unuk generala po kome je dobio ime, heroja Otadžbinskog rata 1812. godine. Ratovao je kod Taškenta, bio misionar Saveza za Balkan i Srbiju. Poslednji dani u našoj zemlji predstavljaju njegov drugi boravak na ovim prostorima, budući da su sačuvana pisma koje je pisao tokom 1867.godine, u Čačku i u Beogradu.

- Rajevski je sa više hiljada ruskih dobrovoljaca došao da se bori u Srpsko-turskom ratu – predočava za „Novosti“ režiser Goran Erčević. - Predstavili smo i retrospektivu života, odrastanja, školovanja i vojničke karijere pukovnika Nikolaja N.Rajevskog pre dolaska u našu zemlju,a fokus je na njegovim poslednjim danima, u Srbiji. Držali smo se istorijskih činjenica, a u fokusu su nam humana dela.

Osim što je pokazao nesebičnost i požrtvovanje u samoj borbi, pokazivivao je je odvažnost i van vojnih dužnosti. Spasavanje sveštenika Simeuna Petrovića i njegove ćerke kod Đunisa je jedan od tih primera. Posebno mesto u filmu posvećeno je Ruskoj (Šarenoj) crkvi ili Crkvi ljubavi u Gornjem Adrovcu. Bogomolja je kapo metog manastira Sveti Roman podignuta u jesen 1903. zahvaljujući sredstvima Marije Rajevske, snaje pukovnika, dok je crkveno imanje kupila kraljica Natalija ObrenovićNekoliko dana je pukovnik počivao u porti Manastira Sveti Roman, da bi njegovo telo u pratnji majke, bilo preneto u Sabornu crkvu u Beogradu. Kralj Milan prisustvovao je opelu, koje je uz najveće crkvene i vojne počasti držao prvi srpski mitropolit Mihailo.

Po legendi, Rajevski je neposredno pred pogibiju rekao da ako strada, njegovo telo vrate u Rusiju,ali da mu srce ostave u Srbiji. Tako je srce, prema verovanju ostalo u manastiru Sveti Roman u Đunisu. I ovo je samo jedno od desetine mesta gde je stigla Erčevićeva kamera.Snimalo se i na Krimu, u Aleksandrovcu, Kruševcu, Smederevu, Šarganu, Beogradu.

- Prvi kadrovi su pali 2016.godine,ali su nas neke okolnosit,poput epidemije sprečile da dovršimo film,sve do sada - kaže za „Novosti“ Goran Erčević. - Ostvarenje je i produkciono bilo zahteno,kao i samo snimanje. Ruska ambasada omogućila nam jekorišćenje dragocenih arhiva u toj zemlji,a ceo poduhvat je imao blagoslov tadašnjeg patrijarha SPC, Irineja.

AKTERI FILMA

BROJNI poznati glumci igraju u filmu „Voda-Poslednji dani pukovnika Rajevskog“, a producentima je podršku pružilo i više lokalnih samouprava. Glavna uloga u igrano-dokumentarnom ostavrenju poverena je prvaku Kruševačkog pozorišta, Dejanu Tončiću, a u filmu igraju i brojni drugi kruševačke glumci poput Vojina Ćetkovića i Branislava Trifunovića. Među glumcima su i Ivan Vuković, Vladimir Jocović, Bojan Cvetković, Milan Paović,koji je i producent. Narator je Dušan Jović. Scenario je pisao novinar Slobodan Cenc, a muziku komponovao Miroljub Aranđelović Rasinski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)