NEODOLJIVO KREMASTO SAVRŠENSTVO: Zimska čokoladna Pavlova torta - Sezonska varijanta najpopularnije torte na svetu
Zimska čokoladna Pavlova torta ima hrskav i iznutra sočan patišpanj, bogat kakaom i zrncima seckane obične čokolade, preliven je debljim slojem belog krema, a odozgo slojem mandarina.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za Patišpanj:
- 6 velikih belanca
- 300 grama šećera
- 3 kašike kakao praha, prosejanog
- 1 kašičica balzamiko sirćeta
- 50 grama crne čokolade, sitno iseckane
za preliv:
- 500 mililitara slatke pavlake
- 500 grama mandarina
- 3 kašike crne čokolade, grubo narendane
Priprema:
Za zimsku čokoladnu Pavlova tortu zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje. Umutite belanca dok se ne stvori sneg, a zatim kašiku po kašiku umutite šećer dok se kolač od belanaca ne učvrsti i ne postane sjajan. Pospite kakao i sirće, i seckanu čokoladu. Zatim lagano preklopite sve, dok se kakao ne umeša dobro. Nanesite na pleh u kalup, zaglađujući stranice i vrh. Stavite u rernu, a zatim odmah smanjite temperaturu na 150°C i pecite oko jedan sat do sat i 15 minuta. Kada je gotovo, trebalo bi da izgleda hrskavo oko ivica i sa strane i da bude suvo odozgo, ali kada dodirnete sredinu, trebalo bi da osetite da je mekano pod prstima. Isključite rernu i lagano otvorite vrata i pustite da se čokoladni beze disk za zimsku čokoladnu Pavlova tortu potpuno ohladi.
Kada budete spremni za serviranje, preokrenite tortu na veliki tanjir sa ravnim dnom. Umutite krem od slatke pavlake da bude gust, ali i dalje mek, i stavite ga na beze, a zatim ga prekrijte mandarinama. Čokoladu grubo narendajte i nasumično pospite po vrhu, puštajući da nešto čokolade padne, na ivicu tanjira.
(stvarukusa)
Preporučujemo
BRZINSKI RECEPT ZA PLAZMA TORTU: Predlažemo vam da probate recept koja uspeva bukvalno svima
19. 01. 2025. u 11:00Novosti online
NEODOLjIVA MOCART TORTA ZA SVE PRILIKE: Kraljevski spoj nutele, marcipana i pistaća (VIDEO)
21. 01. 2025. u 13:00Novosti online
BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA: Po receptu Džejmija Olivera, jednostavan slatkiš za sve prilike
14. 01. 2025. u 18:58Novosti online
BANANA SPLIT TORTA: Nepobediva poslastica kou svi obožavaju
09. 01. 2025. u 15:45Novosti online
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)