TORTA OPERA: Francuska fantazija slatkih ukusa u spoju sa kafom

Новости онлине

04. 10. 2024. u 13:00

Čuvena opera torta nastala je oko 1960. godine, a kreirao ju je poznati francuski šef kuhinje Lenotre.

ТОРТА ОПЕРА: Француска фантазија слатких укуса у споју са кафом

Foto: Shutterstock

Služi se po operama, a u Njujorškoj operi je poznata činjenica da morate da rezervišete stolove da biste, pre događaja, pojeli parče ovog fenomenalnog deserta. Donosimo vam recept kako da je napravite sami, kod kuće.

Sastojci:

Za biskvit: (Za 2 kore)

  • 225 g badema mlevenih
  • 225 g šećera
  • 60 g brašna
  • 2x4 žumanceta
  • 50 g putera
  • 2x4 belanca
  • 40 g šećera

Za krem od kafe:

  • 150 g šećera
  • 100 g vode
  • 2 jaja
  • 250 g putera
  • 1 velika kašika nes ili instant kafe

Za ganaš:

  • 200 g čokolade 
  • 150 g slatke pavlake
  • 1 čajna kašičica nes ili instant kafe

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 100 g slatke pavlake

Za kafeni sirup:

  • 150 g šećera
  • 200 ml vode
  • 1 puna kašika domaće ili instant kafe

Priprema:

Priprema biskvita

Obložite pleh masnim papirom i namažite ga. Tako uradite i sa drugim plehom. Onda umutite 4 belanca i šećer, pa odvojeno umutite 4 žumanca i dodajte im 2 kašike otopljenog, ali ne vrućeg putera. Zatim izmešajte bademe, šećer, brašno. Potom žumanca sa puterom dodajte polako u belanca pa stavite i bademe, šećer i brašno. Ravnomerno rasporedite smesu na pleh. Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Ponovite postupak i sa drugom korom pa obe prerežite na pola da dobijete četiri korice.

Priprema krema od putera i kafe

Napravite sirup od 150 g šećera i 100 ml vode, stavite na šporet i kuvajte 7 minuta. Dobićete gust sirup. To onda odmah dodajte prethodno umućenom jednom jajetu i jednom žumancetu, i mutite dok ne pobeli i postane baš gust. Dodajte puter u komadićima i nastavite da mutite, sve dok se masa ne udvostruči. Toj smesi dodajte jednu kašiku instant kafe, koju ste prethodno rastopili sa malo vode.

Priprema ganaša

Stavite pavlaku da provri sa jednom kašikom instant kafe pa tome dodajte 200 g isitnjene čokolade. Onda pustite da se ohladi. Potrebno je da sirup ne bude mnogo gust, tek toliko da možete da kvasite kore. Prskajte kore sa puno sirupa, pa onda trećinu puter kreme namažite po kori, pa dodajte drugu koru opet natopljenu kafenim sirupom, pa dodajte ganaš kremu i po toj kori, pa stavite treću koru, opet pospite sirupom pa na nju puter krema. Na kraju, zadnju koru namažite kafenim sirupom pa celu premažite ostatkom puter kreme. Nakon toga, napravite glazuru tako što ćete da skuvate 100 ml pavlake slatke sa 100 g čokolade. Kad se glazura ohladi, premažite je preko cele torte.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                (trpeza)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

VLAHOVIĆ PROPUŠTA DERBI, ALI DVA SRBINA MOGU DA ODLUČE ISHOD: Milinković Savić bio heroj Napolija a sada se nada prvoj pobedi nad Juventusom