7 PREDLOGA ZA RUČAK, ZA 7 DANA U NEDELJI: Meni najukusnijih posnih jela uz koja će pravila posta biti ispoštovana

Novosti online

27. 11. 2023. u 12:00

BOŽIĆNI post počinje sutra. Mnogi su u dilemi koju posnu hranu pripremiti, da u isto vreme bude ukusna i da može da zasiti.

7 ПРЕДЛОГА ЗА РУЧАК, ЗА 7 ДАНА У НЕДЕЉИ: Мени најукуснијих посних јела уз која ће правила поста бити испоштована

Foto: Shutterstock

Donosimo vam predlog menija za najukusnija posna jela, za 7 dana u nedelji.

Ukoliko se ne pričešćujete, crkva dozvoljava post na hrani spremanoj na ulju, s tim što se sreda i petak poste na vodi. Subotom i nedeljom je dozvoljeno da se jede riba.

Foto: Shutterstock

PONEDELjAK - Rižoto sa povrćem

Potrebno: 200 g kukuruza šećerca, 200 g pirinča, 200 g graška, 1 glavica luka, 2 šargarepe, susam po želji, ulje, so, biber, peršun.

Priprema: U dublju šerpu izdinstajte luk i šargarepu koje ste narendali a zatim dodajte ostalo povrće. Posolite i stavite malo bibera a onda nalijte vode (oko 1,5l) i pustite da se povrće skuva. Pirinač dobro operite i dodajte ga skoro kuvanom povrću. Pustite da sve vri 5 minuta, a onda poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Dodajte prepečeni susam.

Dodajte svež ili suv peršun. Nakon 15 min, otvorite šerpu i promešajte rižoto. Nakon desetak minuta jelo možete da poslužite, a kao prilog koristite sezonsku salatu.

Foto: Printskrin Jutjub/Bakina kuhinja

UTORAK - Podvarak

Potrebno: glavica kiselog kupusa, 2 glavice crnog luka, lovorov list, 1/2 kašike aleve paprike, 2 kašike ulja, biber u zrnu.

Priprema: Kupus operite u hladnoj vodi, ocedite i sitno iseckajte. Isitnite luk i propržite na ulju. Dodajte kupus, pa dinstajte nekoliko minuta. Začinite sa malo bibera, dodajte lovorov list i alevu papriku, pa nalijte malo tople vode i nastavite da dinstate. Kad se tečnost ukuva, kupus stavite u zagrejanu rernu da se dobro zapeče. Podvarak poslužite uz neku testeninu ili kuvan krompir.

Foto Shutterstock

SREDA - Krem čorba od paradajza (post na vodi)

Potrebno: 500 ml tečnog paradajza, 300 ml vode, 2 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 2 krompira, so i biber, malo peršuna

Priprema: Luk, šargarepu i kompir skuvajte u malo vode zatim štapnim mikserom sve sameljite i dodajte tečni paradajz. Pustite da sve vri 15 minuta, dodajte so i biber i suvi peršun. Toplu čorbu poslužite uz kockice suvog hleba.

Foto: Printskrin Jutjub/ Tilia Karadjinova

ČETVRTAK - Tavče na gravče

Potrebno: 500g belog pasulja Tetovca, 250 g crnog luka, malo ulja, malo bibera, aleve paprike i soli, lovorov list.

Priprema: Stavite pasulj u lonac i nalijte vodu da prekrije pasulj. Pustite neka sve provri pa prospite tu vodu a sipajte drugu i u nju još dodajte krupno sečen crni luk. Kada se pasulj skuva tako da se odvaja korica, zapržite pasulj tako što ćete u tiganju da napravite "vruću zapršku" od ulja, brašna i aleve paprike. Zapržite pasulj i ostavite da vri još par minuta. Zatim, dodajte lovorov list i sve preručite u vatrostalnu činiju.

Zapecite pasulj u rerni na 250 stepeni Celzijusa dok se ne uhvati korica. Poslužite toplo uz turšiju.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Lako je kuvati

PETAK - Paprike punjene bukovačom (post na vodi)

Potrebno: 300 g pirinča, 300 g bukovače, 1 praziluk, so, biber, bosiljak, 8 paprika, 300ml sosa od paradajza, malo vode.

Priprema: Praziluk i bukovaču sitno iseckajte pa je pomešajte sa opranim pirinčem, sve začinite biberom i sa soli pa napunite paprike sa tom smesom. Možete da koristite i suve paprike s tim što će vam biti potrebno više od 8 komada. Punjene paprike posložite u dublju šerpu pa nalijte paradajz sos i malo vode po njima. Šerpu možete da stavite na ringlu pa da paprike kuvate nekih sat vremena. Isto možete da je prekrijete folijom pa sve zapečete u rerni nekih sat i po. Prijatno!

Foto: Free Images Pixabay

SUBOTA - Dan za ribu

Potrebno: 4 ribe (skuša, oslić, haringa- sami izaberite), malo ulja, malo limuna, so i biber.

Priprema: Ribu očistite, dobro je posolite, stavite biber i maslinovo ulje pa je složite u vatrostalnu činiju. Na nju isecite limun, prekrijte aluminijumskom folijom i sve stavite u zagrejanu rernu na 250 stepeni. Pecite pola sata pa skinite foliju i pecite još 15 minuta.

Uz ribu možete da poslužite i baren krompir, ili karfiol i brokoli.

 

Foto: Printskrin Jutjub/ CooKing

NEDELjA - Posna pica

Potrebno: 200 g kukuruza šećerca, malo luka, konzerva tunjevine, posni kačkavalj, masline, so i biber, dve podloge za picu, kečap

Priprema: Podlogu za picu premažite kečapom pa dodajte kukuruz(može i zaleđen), komadiće tunjevine, krupno isečen luk, poslolite, pa preko narendajte kačkavalj i stavite masline. Sve zapecite u rerni na 200 stepeni.

Prijatno!

BONUS VIDEO - Recept za domaći namaz od avokada: Slastan i brz doručak

(Stil)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!