STARINSKI RECEPT ZA NADLACKE: Za doručak, večeru, slane, ili slatke - poslastica sačuvana od zaborava

Новости онлине

03. 04. 2025. u 10:00

Ako ste odrasli u Vojvodini, onda ste verovatno čuli za nadlacke.

СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА НАДЛАЦКЕ: За доручак, вечеру, слане, или слатке - посластица сачувана од заборава

Foto: Shutterstock

 Naše bake kojima su komšinice bile Slovakinje, naročito one iz Srema, prenele recept za nadlacke, često su ih spremale, na opštu radost cele kuće. U različitim varijantama i pod nešto drugačijim nazivima javljaju se i u češkoj, mađarskoj, austrijskoj i nemačkoj kuhinji. Kiselo testo kuva se na pari, vazdušasto je, mekano i nema tog gurmana koji može da im odoli.

Sastojci:

  • Brašno po potrebi
  • Voda 1 l
  • Mleko 1 dl
  • Kvasac 2 kockice
  • Šećer 2 kašike
  • Jaje 1
  • So 1 kašičica

Priprema:

Zamesiti testo i ostaviti da poraste. Kad poraste, razvaljajte oklagijom i rastanjite. Potom modlom ili čašom napravite kružne oblike, kao za krofne. I njih treba malo ostaviti da se "odmore". Nakon toga ih poređajte u šerpu ili duboki tiganj koji prethodno treba premazati mašću ili uljem. Dodajte vode tek toliko da ih pokrije. Poklopite i kuvajte dok voda ne ispari. E, a tu je najveća caka... Važno je da se poklopac nikako ne otvara tokom kuvanja, savetuju domaćice. Zato je najbolje odabrati providan, kako biste imali uvid u ono što se dešava. Nema tu jačine vatre, okretanja, provirivanja... Jednostavno, loptice treba da zacvrče ili zamirišu, tad ćete znati da su gotove. Obično im treba dvadesetak minuta na tihoj vatri. Kada se skuvaju, sklonite ih sa šporeta, ali ne skidajte poklopac odmah, da testo ne bi "palo" i da umesto loptica ne biste dobili leteće tanjire.

Najlepša i najoriginalnija je slatka varijanta. Uvaljajte nadlacke u mleveni mak, na kojem ne treba da štedite ako želite neodoljivu poslasticu. Možete dodati i šećer. Nekad se posipaju i mlevenim orasima. Ako više volite slano, onda preko njih narendajte sir dok su još tople. Danas postoje i moderniji "modeli", sa raznim kremovima, namazima, čak i sa mesom, pa pustite mašti na volju.

(superrecepti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

CEO TENIS U ŠOKU: Čuvena teniserka ugradila veštačke grudi, a onda je otkriveno i ovo! (FOTO)