KAKO NAPRAVITI UKRASE ZA SLAVSKI KOLAČ? Ovaj način uspeva čak i početnicima i veoma je jednostavan (VIDEO)

Novosti online

14. 11. 2023. u 17:00

MNOGE domaćice imaju određene poteškoće pri pravljenju ukrasa za slavski hleb, međutim, postoje određene cake.

КАКО НАПРАВИТИ УКРАСЕ ЗА СЛАВСКИ КОЛАЧ? Овај начин успева чак и почетницима и веома је једноставан (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub

Pomešati so i brašno, a zatim postepeno dolivajte vodu i umesite tvrdo i elastično testo. Mesite rukom dok ne postane kompaktno. Oblikujte ukrase. Razvaljajte do željne debljine.

Ptice: Komadić testa između dlanova ili na radnoj površini oblikijte valjak/kobasicu debljine 7 -9 mm a dužine 10 cm - 15 cm. Dužina je bitna da lakše napravite pticu (zavežete u čvor a višak odsečete). Jedan kraj valjka gde će biti glava malo podavijte (da bude deblji), vežite kao u čvor (ako je poterbno malo povući gde će biti rep), doljni deo spljostite i nožem nareckajte (išarajte), gornji deo gde je glava izvucite kljun i po želji makazama kljun vrlo malo zasecite, po želji utisnite oči.

Foto: Printskrin Jutjub

Klas žita: Napravite valjak željne debljine i dužine. Rastanjite dršku a gornji kraj samo malo pritisnite i sa oštrim makazama seći odozgo, prvo sredinu, pa sa jedne i sa druge strane.

Grožđe: Izvaljati testo u valjak. Narezati na jednake komadiće. Valjati da se dobiju kuglice nejednake veličine. Zalepiti malo navlažene kuglice na komad izduženog testa. Postaviti komadić testa za peteljku. Postaviti list. List izrezati modlom ili nožem. Utisnuti tupom stranom noža.

Ruža: Oblikovati latice tako da se testo malo zgnječi između prstiju. Uviti jednu laticu da se dobije sredina. Složiti ružu.

Foto: R. Šegrt

Bure: Oblikujte deblji valjak dužine oko 2 - 3 cm, a širine 2 cm, zatim tupom stranom tankog noža udubite uzdužne linije da se dobiju daske, napravite dve male trakice za obruč i malu kuglicu za džep na buretu.

Knjiga: Testo rastanjiti. Isecite dva do tri pravougaonika iste veličine, a zatim ih izbockajte čačkalicom kao da je ispisano. Po sredini vodom zalepite. Čačkalicom utisnite sredinu da listovi ostanu razdvojeni. Odvojite ih čačkalicom i malo svaki list izviti na krajevima da bi se dobio izgled prave knjige.

Slavski pečat: Tanko razviti testo. Drvenim izrezbarenim pečatom utisnite u testo. Pečat se stavlja prvi na sredinu slavskog kolača sa četiri strane i preko ostali ukrasi.

(Coolinarka)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije