EFIKASNA ZAŠTITA: Astra Zeneka i Fajzer pokazale uspešno dejstvo protiv indijskog soja

Tanjug

23. 05. 2021. u 09:28

NAJNOVIJE istraživanje Zdravstvenog zavoda Engleske pokazalo je da su vakcine kompanija Fajzer i AstraZeneka efikasne u zaštiti ljudi od indijskog soja koronavirusa.

ЕФИКАСНА ЗАШТИТА: Астра Зенека и Фајзер показале успешно дејство против индијског соја

Foto: Z.G.

Analiza koja je sprovedena između 5. aprila i 16. maja, pokazala je da Fajzerove vakcine imaju efikasnost od 88 posto u slučaju indijskog soja koronavirusa dve sedmice nakon uzimanja druge doze. S druge strane, protiv britanskog soja koronavirusa, Fajzerove vakcine pokazale su efikasnost od 93 odsto.

Naučnici su istražili i delovanje AstraZeneke na indijski soj koronavirusa. Prema podacima studije, AstraZeneka je, kada je reč o indijskom soju koronavirusa, pokazala efikasnost od 60 posto što je šest odsto manje u odnosu na zaštitu koju vakcina pruža protiv britanskog soja.

Kako navodi britanski list Gardijan, razlog zašto postoji razlika u efikasnosti između dve vakcine mogao bi biti u tome što je vakcini kompanije AstraZeneka potreban nešto duži period kako bi dostigla maksimalnu efikasnost. Nakon toga, vakcina prema podacima naučnika pruža znatno dužu zaštitu od korona virusa.

 - Sada je sasvim jasno zašto je važna druga doza vakcina kako bismo osigurali najjaču zaštitu protiv koronavirusa i svih njegovih varijanti - rekao je Met Henkok, sekretar engleskog zavoda.

S obzirom na zaštitu koju vakcine pružaju protiv različitih varijanti koronavirusa, istraživači su istakli da očekuju da vakcina dostigne maksimalnu efikasnost i kada je reč o smanjenju broja hospitalizacija te smrtnih slučajeva, prenosi portal Index.hr.

 - Ova studija je pokazala da vakcine pružaju visok nivo zaštite protiv simptomatskih slučajeva zaraze indijskim sojem koronavirusa. Očekujemo da pruže istu zaštitu i u cilju smanjenja broja smrtnih ishoda kao i hospitalizacija zbog zaraze koronavirusom - rekao je šef imunološkog odeljenja zavoda u Engleskoj.

Od početka procesa vakcinacije u Engleskoj obavljeno je nekoliko istraživanja koja su rađena u cilju analiziranja efikasnosti vakcina u borbi protiv koronavirusa.

Prema tim podacima, program vakcinacije u Engleskoj je do sada sprečio više od 13.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa, kao i najmanje 39.100 hospitalizacija naročito starijih osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)