AMERIKANCI PREDLAŽU GLOBALNI POREZ: Evo na koga će se odnositi, Nemci podržali inicijativu

Novosti online

21. 05. 2021. u 20:40

NAJNOVIJI američki predlog o minimalnom globalnom porezu za preduzeća od 15 procenata pomoći će da se napravi prodor ka postizanju sporazuma na međunarodnom nivou ovog leta, izjavio je danas nemački ministar finansija Olaf Šolc.

АМЕРИКАНЦИ ПРЕДЛАЖУ ГЛОБАЛНИ ПОРЕЗ: Ево на кога ће се односити, Немци подржали иницијативу

Foto: Depositphotos

- Ovo je zaista veliki napredak - rekao je Šolc novinarima uoči početka razgovora sa drugim ministrima finansija evrozone u Lisabonu, izveštava Rojters.

Ističući potrebu za postizanjem jednog takvog sporazuma, nemački ministar je izrazio uverenje da će se to "sada desiti".

Američko Ministarstvo finansija je objavilo da je spremno da prihvati stopu globalnog minimalnog poreza na korporativnu dobit od najmanje 15 odsto, koja je znatno niža od predloženog minimuma od 21 odsto za multinacionalne kompanije u SAD.

Ministarstvo je saopštilo da je taj predlog iznelo u četvrtak tokom sastanka upravne grupe Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja se bavi pitanjem poreza, erozije baze poreskih obveznika i preusmeravanjima profita. To telo ima za cilj da se ovog leta postigne sveobuhvatan dogovor o preradi propisa o oporezivanju multinacionalnih korporacija i velikih tehnoloških kompanija kao što su „Alfabet“ i „Gugl“.

- Ministarstvo je naglasilo da je 15 odsto donji prag za minimalnu globalnu stopu poreza i da treba nastaviti diskusiju s ambicijom da se ta stopa poveća - navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije