TAJNI PREGOVORI VODE PRIMIRJU: Neprijateljstva između Izraelaca i Palestinaca nastavljena, ali uz naznake smirivanja

D. SAVIĆ

21. 05. 2021. u 08:20

VAZDUŠNI udari na Pojas Gaze nastavljeni su i juče, uz raketne napade na izraelske gradove kao odgovor, ali uz prve naznake napretka u naporima za prekid sukoba Izraelaca i Palestinaca.

ТАЈНИ ПРЕГОВОРИ ВОДЕ ПРИМИРЈУ: Непријатељства између Израелаца и Палестинаца настављена, али уз назнаке смиривања

Foto AP

Egipatski bezbednosni izvori potvrdili su da su se dve strane, uz pomoć posrednika, načelno dogovorile o prekidu vatre, ali da se o detaljima sporazuma još pregovara u tajnosti.

I visoki zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk je za libansku TV izjavio da očekuje da će Izrael i palestinske snage iz Gaze postići dogovor za okončanje desetodnevnih pograničnih sukoba, za dan ili dva.

GAZA, Foto AP

Optimizam je međutim, nešto umanjio izraelski ministar za obaveštajna pitanja Eli Koen.

- Završićemo operaciju onda kada odlučimo da smo ispunili ciljeve - izjavio je on.

Nema ni saglasja među svetskim silama. Dok se izaslanik UN za Bliski istok Tor Venesland spremao za sastanak sa šefom Hamasa Ismailom Hanijeom u Kataru, Francuska je poslala predlog rezolucije Savetu bezbednosti UN gde se poziva na prekid vatre. Ali, SAD su saopštile da neće podržati taj predlog.

IZRAELSKI USLOV ZA PUŠTANjE STRUJE

Sindikat radnika Izraelske električne korporacije objavio je da zaposleni neće popravljati dalekovode do Gaze, sve dok Hamas ne vrati jednog civila i tela dvojice vojnika Izraelskih odbrambenih snaga za koja se veruje da ih drži u palestinskoj enklavi. Izraelski zvaničnici naveli su da je raketa Hamasa koja je ispaljena na Izrael oštetila dalekovode, ostavivši na stotine hiljada stanovnika Gaze bez električne energije.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je, uoči posete Bliskom istoku, izrazio nadu da će bliskoistočna četvorka koju čine SAD, Rusija, EU i UN, ipak uskoro odigrati "aktivnu ulogu" u pronalaženju mirnog rešenja.

- Nemačka se bezuslovno zalaže za prijateljstvo sa Izraelom koji se mora braniti od raketnog terora Hamasa - izjavio je Mas, dodavši da se i Palestinci mogu oslanjati na humanitarnu podršku njegove zemlje.

Petah Tikva, Foto AP

Peking je izraziio želju da bude domaćin pregovora između dve strane u Kini i da je voljan da pruži humanitarnu i druge vrste pomoći palestinskoj strani. Specijalni izaslanik Kine za Bliski istok Džai Jun je razgovarao sa zvaničnicima palestinskog i egipatskog ministarstva spoljnih poslova, a razgovaraće i sa predstavnicima Izraela, Rusije, UN, EU i drugih strana. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđen ponovio je čvrstu posvećenost Pekinga rešenju dveju država.

Od početka sukoba, 10. maja je 228 ljudi ubijeno u vazdušnim napadima koji su pogoršali, već tešku, humanitarnu situaciju u Gazi. Izraelske vlasti saopštile su da je do sada 12 poginulih u raketnim napadima Hamasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...